Zlatno doba Podsuseda – pabirci prošlosti

Izložba 19.01.2022. - 01.03.2022. Knjižnica Kustošija
Podsused uz naselja Dolje, Bizek, Goljak, Jagodišće i Jarek najzapadniji je dio grada Zagreba. Razvija se kao samostalno naselje do 1950. godine kada biva administrativno pripojen gradu Zagrebu. Tijekom 20-ih i 30-ih godina prošloga stoljeća Podsused je ladanjsko mjesto s uređenim vrtovima, parkovima, ljetnikovcima te omiljeno zagrebačko izletište i kupalište. Danas je Podsused zagrebačka gradska četvrt s bogatom prirodnom i kulturnom baštinom te poviješću. Stoga nas slike društvenog života predstavljene ovom izložbom vode i kroz socijalnu povijest Zagreba približavajući nam životne navike i stilove tadašnjih stanovnika Podsuseda i Zagreba.  

Pozivamo vas da u izlozima Knjižnice Kustošija razgledate edukativnu i zabavnu izložbu Zlatno doba Podsuseda – pabirci prošlosti nastalu u okviru projekta Kulturna i prirodna baština Podsuseda. Kulturna i prirodna baština Podsuseda projekt je Knjižnice Podsused koji od 2016. kroz različite programe i aktivnosti senzibilizira lokalnu zajednicu na značaj očuvanja i zaštite kulturne baštine Podsuseda. Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba. 

Kako to ističe autorica izložbe i voditeljica spomenutog projekta prof. Sandra Berak kada govori o ulozi Knjižnice Podsused kao čuvaru baštine, ona kaže:
„Uloga Knjižnice Podsused u očuvanju bogate baštine podsusedskog kraja ogleda se u organiziranju aktivnosti kao što su primjerice sakupljanje, organiziranje te davanje na korištenje prikupljenih informacija o lokalnoj tradiciji, izgradnja fonda i istraživanje lokalne povijesti te prezentacija prikupljenih sadržaja kroz izložbe. Komuniciranjem prikupljenih informacija kroz izložbe kao i kroz druge popratne aktivnosti na temu baštine (tribine, radionice, predavanja i razgovore) naglašava se edukativna i promidžbena uloga narodnih knjižnica u lokalnim zajednicama kao i njihova uloga medijatora međugeneracijske solidarnosti te integracijska uloga.“

I za kraj izdvajamo iz sadržaja izložbe citat koji govori o prijateljskim vezama i druženjima Podsuseda i Kustošije kroz suradnju njihovih DVD-a:
„O bogatom životu društava svjedoče sačuvane zamolbe za odobrenjima zabava, te izvješće iz Vatrogasne spomenice: 'Četa je obavila svečano posvećenje novo kupljene motorne vatrogasne štrcaljke dne 3 juna 1934, te je tom prilikom održana javna vježba i poslije toga narodna veselica, koja je uz odličnu glazbu željezničara iz Zagreba i vatrogasnu glazbu iz Kustošije potrajala do kasno u noć.'“ (Spomenica / uredio Ljubomir Jesih. Zagreb Srez: Izdanje vatrogasne župe, 1935., Str. 31)
 
Više o izložbi Zlatno doba Podsuseda – pabirci prošlosti te o projektu Knjižnice Podsused Kulturna i prirodna baština Podsuseda možete saznati na poveznicama: (20.1.2022.)
1. Zlatno doba Podsuseda – pabirci prošlosti. URL: https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/zlatno-doba-podsuseda-pabirci-proslosti/34975
2. Kulturna i prirodna baština Podsuseda. URL:http: //www.kgz.hr/hr/knjiznice/knjiznica-podsused/projekti/kulturna-i-prirodna-bastina-podsuseda/37976
3. Zlatno doba Podsuseda – pabirci prošlosti. URL: https://www.kgz.hr/hr/knjiznice/knjiznica-podsused/projekti/kulturna-i-prirodna-bastina-podsuseda/zlatno-doba-podsuseda-pabirci-proslosti-37977/37977
4. Zlatno doba Podsuseda. URL: https://issuu.com/knjinicegradazagreba/docs/podsused_issuu__1_