30 godina s Vama

Izložba 29.05.2020. - 30.06.2020. Knjižnica Špansko-jug
Izložba  povodom 30. obljetnice osnivanja Knjižnice Špansko-jug. 

Knjižnica je osnovana 27. lipnja 1990. godine sa početnim fondom od 8. 650 svezaka knjiga u prostoru od 212 m2. 
Nakon otvaranja knjižnice  Špansko se  sa okolnim naseljima  ubrzano širi. Na površinama gdje su bile livade, vrtovi i vojarna počeli su nicati novi moderni stambeni blokovi, a naselje se i danas širi prema rubnim dijelovima.
Povećanim dolaskom novih stanovnika u kvart  iz godine u godinu povećava se i broj korisnika knjižnice, pogotovo se kontinuirano iz godine u godinu  povećava broj djece koja su upisana u knjižnicu.
 
Knjižnica se sastoji od odjela za djecu i mlade i odjela za odrasle korisnike sa čitaonicom dnevnog tiska i časopisa koji je ujedno i prigodan prostor za tihi rad.
 
U knjižnici se kontinuirano odvijaju razni kulturni programi za djecu i odrasle kao što su: književni susreti, tribine, predavanja, promocije knjiga, radionice, koncerti i izložbe.
 
Knjižnica je uključena u Projekt 65 plus i projekt Knjižnica širom otvorenih vrata.
Organizirana je i besplatna pomoć u učenju za djecu polaznike osnovne škole i sat informacijske pismenosti za osobe starije životne dobi koju obavljaju volonteri.
 
Na dječjem odjelu se tjedno održavaju igraonice i pričaonice za najmlađe, kao i grupni posjeti djece iz vrtića.
Kontinuirano se ostvaruje  uspješna suradnja sa kvartovskim školama i vrtićima iz Španskog i Malešnice.
 
Korisnicima je dostupan i pristup Internetu putem računala i besplatne Wi-Fi mreže.
 
Izloženi plakati i druga građa su podsjetnik na dio brojnih događanja koja su se odvijala u proteklih trideset godina u knjižnici.