30 godina zajedno

Izložba 02.10.2019. - 31.10.2019. Knjižnica Špansko-sjever
Izložba povodom 30 godina Knjižnice Špansko sjever.

Povijest knjižnice
Obilježavajući tridesetu obljetnicu rada Knjižnice Špansko-sjever, svakako se treba prisjetiti i prve knjižnice u ovom dijelu grada. Godine 1945. u Stenjevcu, na adresi Samoborska cesta 108, osnovana je Knjižnica za djecu i odrasle. Prostirala se na skromnih 37 četvornih metara, a od lipnja 1989. do kraja 1991. djelovala je kao knjižna stanica. Tada je zatvorena zbog iznimno loših uvjeta, a njezin je fond – oko 6000 – preseljen u Knjižnicu Špansko-sjever.
Knjižnica Špansko-sjever otvorena je 24. listopada 1989. i imala je početni fond od 15 600 knjiga. Njezina 369,43 četvorna metra površine podijeljena su na odjel za odrasle sa studijskom i čitaonicom dnevnog tiska, odjel za djecu i mladež s igraonicom te spremištem.
Knjižnični se fond s vremenom povećavao, kao i broj usluga i suradnji s drugim kulturnim i obrazovnim ustanovama. Tako je korisnicima danas na raspolaganju 37 068 svezaka knjiga i 1 822 jedinica AV građe.
U knjižnici se kontinuirano postavljaju tematske i informativne izložbe knjiga i knjižnične građe koje su vezane za određena događanja, obljetnice i kulturna zbivanja, ali i likovne izložbe. Također se organiziraju književni susreti, promocije knjiga i časopisa, tribine i predavanja.
Na odjelu za djecu i mladež održavaju se kontinuirani tjedni programi igraonice i pričaonice za djecu predškolskog uzrasta, povremeni programi za djecu s posebnim potrebama, likovne, kreativne radionice, kao i posebni programi poput vrtića u gostima, škole u gostima i dr. Većina tih događanja se odvija u dugogodišnjoj i uspješnoj suradnji sa školama i vrtićima s područja Španskog i Malešnice. Također, djeci do 15 godine je omogućen besplatan upis.
Korisnicima je, uz posuđivanje knjiga, omogućena i posudba elektroničkih knjiga, čime je čitanje postalo dostupno i na Android, iOS te Windows 10 uređajima, te korištenje računala, pretraživanje interneta, savjetovanje pri izboru literature, pomoć u prikupljanju literature za zadaće, referate, seminarske i završne radove.
Djelatnici Knjižnice uvijek se trude zadovoljiti čitalačke zahtjeve korisnika, ali i potaknuti one mlađe članove, kojima je to još uvijek samo školska obaveza, na čitanje iz osobnog zadovoljstva te im približiti knjižnicu kao vjerodostojan izvor informacija.