43 godine zajedno: 1977.-2020. Čitaonica Kustošija

Izložba 05.07.2021. - 06.09.2021. Knjižnica Kustošija
Tijekom ljetnih mjeseci u izlozima Knjižnice Kustošija predstavljamo rad Čitaonice Kustošija koja je tijekom 43 godine kontinuiranog rada i postojanja, od otvaranja 1977., pa sve do 2020. godine, bila smještena na istoj adresi Vatrogasna 6 / Trg HOS-a 6, u izdvojenoj zgradi pokraj knjižnice.

Čitaonica Kustošija, odnosno tada Čitaonica Vladimira Nazora osnovana je u studenome 1977. prema navodima iz zapisnika USIZ-a za Kulturu o konstituirajućem sastanku koji je održan 15.9.1977., a na kojem su sudjelovali predstavnici tadašnjih “svih društveno političkih organizacija i Mjesnih zajednica Kustošije te Knjižnice 'Vladimir Nazor' i Centra za kulturu”. Nakon opremanja prostora Čitaonice i otvaranja 1.11.1977., osim za čitanje dnevnog tiska i periodiku namijenjena je učenicima, studentima te svim zainteresiranim građanima za studijski rad.

Od 1979. otvorena je “Igraonica za djecu predškolskog uzrasta” s bogatim fondom igračaka odabranim prema pedagoškim standardima te se kao i  pričaonica priča od tada kontinuirano odvijaju u prostoru Čitaonice Kustošija. Prostor Čitaonice bio je namijenjen i suradnji sa školama i vrtićima (OŠ Kustošija i OŠ Otona Ivekovića,  OŠ Nad lipom, DV Kustošija, DV Petar Pan, DV Šumska jagoda, DV Dobri) te drugim obrazovnim i odgojnim institucijama na području Kustošije i Črnomerca.

Tijekom svog rada prostor čitaonice je obuhvaćao i bogatu galerijsku djelatnost. Tako su u Čitaonici izlagala poznata imena kao primjerice Josip Vaništa, Svjetlan Junaković, Zdenko Bašić, Pika Vončina i dr. Posebno valja istaknuti izložbu originalnih djela iz zbirke “Hrvatske slikarice rođene u 19. stoljeću” kolekcionara dr. Josipa Kovačića na kojoj su se mogli razgledati originalni radovi Slave Raškaj, Naste Rojc i Anke Krizmanić. Osim likovnih i studijskih izložbi, u prostoru Čitaonice održavale su se izvedbe kazališnih predstava (suradnja s Amaterskom dramskom udrugom “Kaj” iz Zaboka).

Od rujna 2014. godine u prostoru Čitaonice Kustošija ponovno je pokrenut KUTRIČ (Kulturna tribina četvrtkom) u organizaciji Društva Kustošijanaca. Tu je i cijeli niz drugih kulturnih i društvenih suradnji, npr. nastupi KUD-a Kustošija, razna putopisna i edukativna predavanja građana Kustošije koji se žele predstaviti u svojoj lokalnoj zajednici.

No, nisu izostale ni tribine na kojima su se rješavali problemi svakodnevnog življenja vezani uz kvalitetu života građana Kustošije u njihovoj lokalnoj zajednici (primjerice tribina o primarnoj zdravstvenoj zaštiti građana, kada je osiguran povratak stalnog liječničkog tima u DZ Kustošija). Čitaonica je bila i „tradicionalno“ glasačko mjesto građana Kustošije.

Osim što je kroz svoju djelatnost osiguravala građanima Kustošije aktivno sudjelovanje u društvenom i kulturnom životu njihova kvarta, Čitaonica je bila mjesto gdje su se održavali književni susreti, tribine te radionice za djecu i odrasle. Spomenut ćemo neka od njih kao primjerice, Književna tribina povodom stotog rođendana pjesnika Dragutina Tadijanovića, gostovanje književnika i novinara Zvonimira Milčeca i Mladena Kušeca te pjesnika Enesa Kiševića, izložba „SPIROU i ti za ljudska prava“ realizirana u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Belgije u Zagrebu i Kućom ljudskih prava Zagreb, radionice CESI-ja o prevenciji nasilja u vezama mladih.

Izložbom predstavljamo samo mali dio arhivske građe koji svjedoči o bogatom kulturnom životu za građane Kustošije, koji se odvijao u Čitaonici Kustošija.
 
Izvor:
Arhiva Knjižnice i čitaonice Kustošija