Alpha: od Abidjana do Gare du Norda

Susret 14.05.2019. | utorak Knjižnica Dugave Početak događanja: 18.00 sati
U nadi da se kroz književnost lokalna zajednica može senzibilizirati spram novopridošlih susjeda- tražitelja azila, Građanska incijativa Dugave pokreće ciklus tribina u Knjižnici Dugave na kojima predstavljamo književna djela koja tematiziraju problematiku migranata i azilanata s Bliskog Istoka i iz Afrike.

Na 9. Književnoj senzibilizaciji  predstaviti ćemo grafički roman Alpha - Od Abidjana do Gare du Norda, francuskih autora Bessora - Barroux  (VBZ, prijevod Mirna Šimat).
 Alpha: Abidjan – Gare du Nord važan je grafički roman za naše doba, ispovijest očajničkoga putovanja jednog muškarca iz Afrike u Europu. Napisala ga je Sandrine Bessora, nagrađivana francuska autorica gabonskog podrijetla (dobitnica je Grand Prix Littéraire d'Afrique noire), a ilustrirao Stephane Barroux, poznati francuski grafički umjetnik. „Alpha“ je dobitnik engleske PEN Promotes nagrade za 2016. godinu, koja se dodjeljuje za izvanredna književna i umjetnička postignuća.  
Ugostiti ćemo i samoga Barrouxa, koji svojim surovo izravnim crtežima Alphinoj priči udahnjuje tijelo i dušu, a čitatelju pruža mogućnost ne samo da vidi, nego i da osjeti svijet ljudi koji traže novi život.
Roman će predstaviti Vlado Šagadin, glavni urednik ovog grafičkog romana, ali i dizajner, novinar i osnivač izdavačke kuće 2x2, jedan od najvećih promotora i zagovarača stripa kod nas. Poseban začin tribini donijet će Sadou Diagne, koji će podijeliti s nama svoju priču o životu azilanta u Hrvatskoj. Sadou je inače bio glavni  kuhar u Socijalnoj zadruzi Okus doma, koja se kroz kulturu i kulinarstvo bavi pitanjima ekonomske i socijalne integracije izbjeglica u društvo.

Susret je organiziran u suradnji Izdavačke kuće VBZ, Knjižnice Dugave i Građanske inicijative Dugave. Moderatorica susreta je Ksenija Banović.