Apstrahulje / Darja Mrđen i Nikola Peti

Izložba 01.09.2021. - 30.09.2021. Knjižnica Špansko-sjever Darja Mrđen i Nikola Peti
Ova izložba nazvana je Apstrahulje zbog toga što u ovim likovnim radovima zapravo nema motiva koji nije apstrahiran. Autori, Darja i Nikola, u šali će reći da se radi o pahuljama apstrakcije – apstrahuljama. Nije netočno ustvrditi da figuriranje počinje, ali vrlo brzo nestane ili obrnuto, iz korištenih ritmova nanosa pigmenta proviruju katkad prepoznatljivi elementi.
Ukoliko bi se igrali detektiva, uočili biste gdjekad neki list, cvijet, otisak stopala, možda kakvu kućicu, oko nje zmiju, zavjesu na prozoru... Ipak, Darjini akrili na platnu odnose tu semantiku likovnog govora u maglice prekrasnih, jakih boja; Nikoline vodene boje miču značenje slikovnog jezika u filigransku plohu. I kako to već bude, nađeni su novi svjetovi; nova flora i fauna koja obitava duboko unutar stvari; i organska i geometrijska; i familijarna nam i sasvim strana.
Kada se oslobodimo tog nekog straha gdje nas plaši vlastito svjetlo, a ne tama, kada se pitamo tko smo i što želimo biti, kada dopustimo sebi i drugima vlastitu prisutnost, tek tada oslobađamo vlastite otiske misli, zaigranost mašte i bilješku trenutka. 
Sveukupno 22 izložena likovna rada, te apstrahulje, podsjećaju da se u njihovoj mikrokonstrukciji, arhitekturi apstrakcije, može vidjeti nešto nesvakidašnje i neočekivano, predmetno u nepredmetnom.
 
Darja Mrđen oduvijek crta i slika. Izlagala je i samostalno i na skupnim izložbama. Tijekom rada u školi, radi i na raznim drugim poslovima. Vodi likovno-kreativne radionice za djecu i odrasle, surađuje s raznim izdavačima i vanjski je suradnik na TV-u te je njezin rad obogaćen i pedagoškim aspektom.
 
Nikola Peti piše i riše od kad zna za sebe. Prvi crteži objavljeni su mu još prije dvadesetak godina u srednjoškolskom časopisu. Od tada se bavi izradom plakata, logotipa, minijatura za nakit; ilustrira knjige i slikovnice. Organizira nekoliko samostalnih izložba u Zagrebu; već godinama velik predmet zanimanja su mu tradicionalno kinesko slikarstvo i orijentalna kaligrafija.