Artina – enkaustika, svila, akril

Izložba 04.02.2019. - 23.02.2019. Knjižnica Savica Odjel za odrasle Valentina Kasapović

Valentina Kasapović rođena je 15. lipnja 1963. godine u Sarajevu, a odrasla je u Kaknju. Od 1982. godine živi u Zagrebu, gdje završava studij geologije na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu. Želju za likovnim obrazovanjem upotpunjuje stalnim samostalnim istraživanjem i radom te pohađanjem raznih likovnih radionica. Članica je Hrvatskog sabora kulture (likovno stvaralaštvo) i udruge InArt.

Izložbom su obuhvaćene slike nastale uporabom različitih tehnika: temperama, akrilnim bojama, tušem, a naročito se ističu slike nastale enkaustikom – antičkom tehnikom slikanja pigmentom otopljenim u vosku. Umjetnica koristi suvremeni pristup ovoj gotovo zaboravljenoj i zapostavljenoj tehnici slikanja: otapanje voštanih boja glačalom ili nekim drugim vrućim pomagalom te njihovo nanošenje na podlogu.
Uz slike izloženi su i različiti uporabni i ukrasni predmeti poput ručno oslikanih svilenih šalova i kravata, kukičanih torbica i ukrasnih posuda te nakit od pamučnih i kožnih traka nastao tehnikom makramea.

Više informacija o umjetnici i njezinu stvaralaštvu dostupno je na mrežnoj stranici: http://artina.hr/