ArtkvART

Izložba 15.10.2019. - 22.11.2019. Knjižnica Vrapče
Izložba se sastoji se od 18 panoa na kojima se predstavlja Zbirka i rad Vjenceslava Richtera.

Vjenceslav Richter, arhitekt, urbanist, likovni umjetnik, teoretičar, strastveni eksperimentator na području geometrije i istražitelj novih mogućnosti likovnog izražavanja, 1980. godine poklonio je gradu Zagrebu svoju obiteljsku kuću na Vrhovcu 38 i zbirku umjetničkih radova s idejom stvaranja mjesta za proučavanje konstruktivističke umjetnosti i okupljanja mladih umjetnika, a ujedno i nove “točke” na kulturnoj karti grada Zagreba.

Zbirka je 1998. godine predana na upravljanje Muzeju suvremene umjetnosti i to je bio početak intenzivnog rada na stručnoj obradi umjetničkih radova Vjenceslava Richtera, ali i suradnje kustosa muzeja i umjetnika, usmjerene prema stvaranju uvjeta za otvaranje zbirke javnosti.
 
Prizemlje vile pretvoreno je u izložbeni prostor namijenjen stalnom postavu darovanih radova dok je okoliš uređen kao park skulptura. Izložbeni prostor otvoren je za javnost 2000. godine.
 
Zbirka Richter danas je i mjesto raznovrsnih događanja kojima se nastoji istaknuti njezin kulturni značaj. Uz stalni postav organiziraju se  i povremene izložbe, koncerti u parku skulptura, dječje likovne radionice i druga kulturna događanja.

Krajem 2012., Vjenceslav Richter  u zagrebačkom Središću, kraj Save i pored Muzeja suvremene umjetnosti dobiva svoju ulicu jer je upravo on značajno tematizirao rijeku, te  prvi je predložio da zgrada MSU-a bude upravo u Novom Zagrebu.