Astro kuharica

Izložba 20.10.2021. - 25.11.2021. Knjižnica Kajfešov brijeg Odjel za djecu i mladež Vanda Čižmek
Izložba ilustracija naše višestruko nagrađivane ilustratorice Vande Čižmek, iz istoimene knjige Vernese Smolčić i Miljenke Kuhar. Ako uživate u kuhanju i promatranju zvjezdanog noćnog neba, ovo knjiga za vas.

„– Ljubav prema crtanju postoji od djetinjstva. Voljela sam crtati i izražavati se slikama baš kao i svako dijete. I danas mi je to mnogo  lakše nego se izraziti riječima. Već sam u osnovnoj školi pokazivala da mi je crtanje draže od drugih predmeta pa sam poslije upisala i školu u kojoj se najviše crta – Primijenjenu. Tamo sam završila dizajn interijera kojim sam se neko vrijeme po završetku studija na Grafičkom fakultetu i bavila – prisjeća se danas dana u kojima se tražila i našla s bojicama u rukama.
 
Prvi ilustratorski posao, prisjetila se, dobila je tijekom studija zahvaljujući poznanstvu. Stvorila se potreba za slikovnim udžbenikom engleskog jezika za predškolce u jednoj privatnoj školi stanih jezika gdje su radile njezina prijateljica i njezina mama i sjetile se nje kao nekoga tko lijepo crta. Potom je se sjetio prijatelj i odveo je u jednu izdavačku kuću. Nakon udžbenika engleskog 1 slijedio je udžbenik 2, pa malo za dječji časopis, pa jedna slikovnica…“
 
(Portret ilustratora u 1000 riječi - Časopis Književnost i dijete, DHK, svibanj 2017., napisala Snježana Babić Višnjić)