Barcelona u "Sjeni vjetra"

Izložba 17.11.2020. - 15.12.2020. Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić
Nije vrijeme za putovanja, no prvi razredi gimnazije i hotelijersko-turistički tehničari SŠ "Ban Josip Jelačić" iz Zaprešića sa svojom su profesoricom hrvatskoga jezika Zdravkom Kramarić putovali su u Barcelonu. 
Kako? 
Pročitali su roman nedavno preminulog španjolskoga pisca Carlosa Ruiza Zafona i nakon interpretacije izradili Canva postere sa zanimljivim citatima iz romana Sjena vjetra koje su sami izabrali. Učenici su zapisali mnogobrojne životne citate iz spomenute knjige, a kao pozadinu odabrali neku staru fotografiju Barcelone u kojoj se radnja i odvija u prvoj polovici 20. stoljeća. Ovi su radovi bili toliko dobri da ih je bilo šteta ostaviti samo na zidovima jedne srednje škole pa se ova priča razvila u projekt u kojem su putovali Barcelonom s izbornom lektirom, a svoje su “putovanje” htjeli pokazati i građanima Zaprešića.
U ovo vrijeme sve manje čitanosti, tema mjeseca studenoga Cijeli svijet zavežeš u čvor, pokazatelj je da mladi ljudi čitaju velike romane i da ih u toj njihovoj aktivnosti treba poticati, pohvaliti i nagraditi.
 
Svi plakati vidljivi su i u aplikaciji Padlet na poveznici: bit.ly/sjenavjetracanva