Biciklistički vodič: Središnja Hrvatska, Slavonija, Baranja i zapadni Srijem

Predstavljanje knjige 01.04.2019. | ponedjeljak Knjižnica Dugave Početak događanja: 18.00 sati
LIDIJA VREČAR MIŠĆIN
Od najranijeg djetinjstva vozi bicikl i odlazi u istraživačke pohode prirodom s roditeljima, što izgrađuje njezinu znatiželju i istraživački duh. Od 1990. godine članica je Planinarskog društva Sveučilišta "Velebit", s kojim je obišla mnoge hrvatske i svjetske planine, a u posebnom sjećanju nosi osvajanje najvišeg vrha Južne Amerike povodom 50. godišnjice društva. U slobodno vrijeme bavi se pisanjem članaka putopisne tematike, fotografiranjem, planinarenjem, trčanjem i vožnjom bicikla, a od 2015. godine članica je "Književnog kluba sretnih knjiga". S Robertom Rigom sudjeluje i izrađuje brojne projekte biciklističkih ruta na području Hrvatske, a od 2004. godine zajedno uređuju internetski portal pedala.hr. U svom terenskom radu i mnogobrojnim istraživanjima za reportaže "Biciklom po Hrvatskoj" ima veliku podršku supruga Borisa.
ROBERT RIGO
Dugogodišnji je aktivist na polju razvoja biciklističke infrastrukture u Hrvatskoj. Aktivizam započinje 2001. godine realizacijom internetskog portala www.pedala.hr, koji uređuje i vodi do danas, godinama promovirajući biciklističke rute, kao i potrebu cjelovitog razvoja biciklističkog turizma u Hrvatskoj. U posljednjih petnaest godina samostalno ili s Lidijom Vrečar Mišćin sudjeluje u realizaciji brojnih projekata razvoja i unapređenja mreže biciklističkih ruta Zagrebačke, Krapinsko-zagorske i Karlovačke županije te CBC projekta Bike4TWF u Sisačko-moslovačkoj i Ride & Bike u Krapinsko-zagorskoj županiji.
O BICIKLISTIČKOM VODIČU
Kako autori ističu, namjera je ovog vodiča potaknuti i novopečene i iskusne bicikliste da upoznaju Panonsku Hrvatsku, i to po označenim i neoznačenim biciklističkim rutama. Ovaj sveobuhvatni i informativni biciklističko-turistički vodič donosi detaljne opise 40 biciklističkih ruta (25 ruta u Središnjoj Hrvatskoj i 15 ruta u Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu) u čak 13 panonskih županija; pregledne karte s iscrtanim visinskim profilom, kratkim tehničkim opisom rute, jasno izraženim smjerom vožnje, mogućnostima skretanja s rute i piktogramima koji upućuju na najvažnije sadržaje u prostoru; zanimljive tekstove o usputnim turističkim atrakcijama; vrhunske fotografije prostora koji je obuhvaćen pojedinom rutom; korisne internetske stranice o znamenitostima i preporučljivom smještaju. Budući da je namijenjen i biciklističkim početnicima, u uvodnom dijelu vodiča autori predstavljaju osnove nacionalne biciklističke infrastrukture, osnovne informacije o izboru bicikla, opremi, održavanju, sigurnosti te biciklistički bonton, uporabu javnog prijevoza i kratak pregled povijesti biciklizma u Hrvatskoj.
Predstavljanje knjige održava se u sklopu biciklističkog tjedna, koji je uvod u 4. Biciklijadu Dugave pedaliraju. Biciklijada će se održati 6.4.2019. u organizaciji OŠ F. Galovića.
 


www.cikloturizam.hr