Bijeli šum

Izložba 05.12.2019. - 17.01.2020. Knjižnica Kustošija
Bijeli snijeg, bijela tišina, bijela noć, bijeli Božić i tako smo redom bjelini božićnog vremena dodali i bijeli šum. Kako je božićno vrijeme i vrijeme mira, topline i dobrote, onda se u to vrijeme i najmirnije i najbolje spava i sniva. No, ponekad nam snove ometaju razni zvukovi koji nas bude i uznemiravaju, a protiv toga nam može pomoći tzv. bijeli šum.
Kada ne možemo zaspati u najtišem okruženju, možemo pokušati uz bijeli šum koji je „posebna vrsta zvučnog signala koji se koristi za maskiranje pozadinskih zvukova“ kao što su primjerice zvukovi koje proizvodi šuštanje lišća na vjetru ili udaraca kišnih kapi te zvukovi rada motora.

Bijeli šum djeluje tako da stapa iritantne pozadinske zvukove sa svojim zvukom što utječe na naš mozak da posvećuje manje pažnje zvukovima koji nas iritiraju i razbuđuju.
 
Neki od najpopularnijih bijelih šumova su oni koje proizvodi kiša, more, valovi, cvrčci, vatra, klima uređaji, ventilatori ili pak onaj kojeg možete skinuti s interneta. Odlučite sami uz koji bijeli šum ćete najbolje zaspati, a prije toga prošetajte ispred naših izloga i saznajte ponešto više o ovom zvučnom fenomenu.
 
 
Izvori:
1.  Naspavajte se uz smirujuće zvukove bijelog šuma. URL: https://perfecta.hr/blogs/blog/naspavajte-se-uz-smirujuce-zvukove-bijelog-suma (13.12.2019.)
2. Što je "bijeli šum"? URL: https://sites.google.com/site/zegolub/Home/sto-je-bijeli-sum (13.12.2019.)
3. Šum. URL: https://fonet.ffzg.unizg.hr/djelatnici/bakran/projekti/sumovi/index.html (13.12.2019.)