Biljana Knebl: Zagreb mojim očima

Izložba 04.12.2019. - 07.01.2020. Knjižnica Špansko-jug Biljana Knebl
Fotografije na ovoj izložbi nastale su u zadnjih nekoliko godina, a snimljene su na ulicama, parkovima, s nebodera, u razna godišnja doba, po danu ili noći, po suncu, kiši, snijegu. Neke od izloženih fotografija bile su uvrštene na prigodne izložbe u Fotoklubu Zagreb i u drugim galerijama, a neke od njih su i nagrađene u Hrvatskoj i inozemstvu.

Biljana Knebl završila je Školu primijenjenih umjetnosti, smjer grafičke tehnike u Zagrebu. Dugo godina, sve do umirovljenja, radila je u izdavačkoj djelatnosti kao likovni urednik, dizajner i grafički urednik. Na poslovima u izdavačkim kućama Mladost, Agenciji za fotodokumentaciju, Hrvatskoj matici iseljenika, Alfi d.d.
Radila je likovnu opremu i pripremu za tisak slikovnica, knjiga, brošura, kalendara, plakata, reklamnih mapa, kataloga i ostalih tiskanih sredstava propagande, na koja je primjenjivala svoja likovna rješenja, ilustracije i fotografije.
 
Bavi se slikanjem i crtanjem u raznim tehnikama, fotografijom, ilustracijom, kaligrafijom. Svoje radove (slike, kolaže, dizajn, fotografije) izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u galerijama, knjižnicama i drugim izložbenim prostorima te sudjelovala na likovnim kolonijama.
 
Fotografijom se bavi od mladosti, aktivnije od 2008., kada se učlanjuje u  Fotoklub Zagreb. Od tada redovito sudjeluje na klupskim i drugim žiriranim, kao i međunarodnim izložbama fotografije. Počasno umjetničko zvanje AFIAP stiče 2012. godine, 2015. EFIAP, a 2018. EFIAP/bronze, Međunarodne federacije fotografskih umjetnosti. Godine 2015. dobila je nagradu Tošo Dabac za fotografiju.
Od 2008. do danas imala je 20 samostalnih izložbi fotografija, a veći broj zajedno , članovima Fotokluba Zagreb, u raznim galerijskim prostorima u Zagrebu i drugim gradovima u Hrvatskoj i inozemstvu.
 
Osim kreiranja i dizajna kataloga i drugih propagandnih materijala, Biljana sudjeluje u likovnom postavu izložbi fotografija, kao i izložbi likovnih radova. U okviru volonterskog rada u Fotoklubu Zagreb napravila je do sada dizajn i grafičku pripremu za više od 40 kataloga, plakata i pozivnica za izložbe fotografija u Fotoklubu Zagreb, za Međunarodnu izložbu fotografija Zagreb salon, Galeriju  Vladimir Filakovac , Muzej Prigorja u Sesvetama, za knjižnice i druge galerije u kojima se održavaju izložbe.
Član je HDLU-a, Hrvatskog origami društva i nekoliko udruga koje se bave likovnom umjetnošću.
 
Biljana Knebl
Vladimira Nazora 18, 10000 Zagreb
tel.: 091/5318855
e-mail: biljkak@yahoo.com, biljkak@gmail.com