Bojom do sreće

Izložba 15.02.2021. - 15.03.2021. Knjižnica Novi Zagreb Odjel za odrasle Inga Burmudžija
O autorici
 
Inga Burmudžija (1948.) diplomirana je biologinja (PMF, Zagreb). Većinu radnog vijeka provela je u Plivi u Zagrebu i deset godina u jednom od njezinih tadašnjih pogona u Nerežišćima na otoku Braču.
Crtanje i slikanje velika je njena ljubav od ranog djetinjastva, što kroz studij djelomično kompenzira crtajući preparate biljnog i životinjskog svijeta. Samouka, po umirovljenju (2007.) intenzivnije crta, i to posebnim slikarskim flomasterima.
2008. slučajno se susreće s pomalo zaboravljenom tehnikom enkaustike: slikanje voštanim bojama koje se tope pomoću posebnih el. uređaja, čime nastaju slike čudesnog senzibiliteta. Uz spomenute dvije tehnike radi i u tehnici točkanja, dot art.
Od kraja 2015. članica je likovne sekcije KUD-a „Zlatko Baloković“ iz Krapinskih Toplica.
Od 2010. godine do danas izlagala je na više skupnih i samostalnih izložbi, od kojih izdvajamo:

2011. - Skupna izložba u sklopu manifestacije „Supetarsko lito“ - Supetar, otok Brač-crteži
2014. - Samostalna izložba „Sjećanje na ljeto“ - Knjižnica Staglišće, Zagreb-enkaustika
2015. - Skupna božićna izložba likovne sekcije KUD-a „Zlatko Baloković“ u „Specijalnoj bolnici za med. rehabilitaciju“ Krapinske Toplice-obje tehnike
25.11.2016.-9.1.2017. - Samostalna izložba „Kroz godinu“ NK Sisak, ogranak „Caprag“-obje tehnike
4.12.2017.-8.1.2018. - Samostalna izložba „Svečanost boja“ - NK i čitaonica Vlado Gotovac Sisak-enkaustika
19.03.-13.04.2019. - Sudionica prve međunarodne izložbe digitalnih otisaka Zagreb full color 19

Kontakt: 091/6139-382, 01/3844-845


O tehnikama
 
Svi izloženi radovi su u tehnici enkaustike, tehnici staroj cca 1800 godina koja danas, zahvaljujući suvremenim el. uređajima, doživljava svoju renesansu. U enkaustici se pod utjecajem topline tope voštane boje te se na taj način, kao ni u jednoj drugoj tehnici, postižu izvanredni tonovi, vrlo fini kontrasti, meka stapanja, izvanredna ljepota boja, što svakako dodatno pridonosi intrigantnosti radova.
Svi radovi su apstrakcije na tri različita materijala: papiru, slikarskom platnu i MDF ploči. Radovi na papiru rađeni su na grijaćoj ploči, dok je u radu na ostale dvije podloge korišten šelak premaz i el. puhalo.

O maskama
 
Maska br. 1. Maska pod maskom!“ izrađena je kombiniranom tehnikom na podlozi kaširanog papira, oslikana akrilnim bojama, djelomično tehnikom dot art i ukrašena perlicama!
 
Maska br. 2. Napad na Koronu - stiroporne baze na ukrasnom papiru, oslikana akrilom, a prikazuje virus kojeg napada cjepivo, ali i ljubav (motivi srca!) koja u konačnici rješava svako zlo, pa će nadam se riješiti i ovo!
 
Riječ autorice o izložbi
 
Poziv za ovu izložbu došao je iznenada, pa me tim više obradovao. Sagledavajući cjelokupnu situaciju „novog normalnog“ nekako mi se nametnula ideja o izlaganju mog apstraktnog opusa, koji je već kod mnogih koji su ga imali prilike vidjeti pobudio posebne emocije.
Stoga se nadam da će i kod Vas, gledajući svu šarolikost kolorita, pobuditi osjećaj sreće (otuda i naziv izložbe!). Zastanite načas, uronite u boje, zaboravite na sve ružno što nas u posljednje vrijeme okružuje i zamislite oko sebe drugačiji i veseliji svijet zaigranih boja. Ako to ovi moji radovi postignu samo kod manjine od Vas, moj je cilj ostvaren!
I na kraju, upišite mi u moju „teku utisaka“ svoje dojmove, bez obzira kakvi bili! To će mi zasigurno biti putokaz u daljnjem radu! Ostanite zdravi i malo uživajte, ukoliko volite apstraktno slikarstvo!