Bolest - Nikolina Manojlović Vračar

Izložba 28.01.2021. - 27.02.2021. Knjižnica Savski gaj Nikolina Manojlović Vračar
Ciklus od šest radova opisuje autoričino iskustvo prolaska kroz bolest, od trenutka razbolijevanja do ozdravljenja. Slike su složene u obliku stripa i pružaju nadu i optimizam pa je stoga svaka sličnost i poveznica sa sadašnjim, korona vremenom namjerna.

Nikolina Manojlović Vračar rođena je 1976. godine u Zagrebu. Slikarstvo je diplomirala 2001. u klasi profesora A. Rašića na nastavničkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti. Članica je HDLU-a i HZSU-a i HDKDM-a kao samostalna multimedijalna umjetnica. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama baveći se land-artom, urbanim intervencijama i performance-ima.
Veliki dio vremena posvećuje radu za djecu i s djecom te za njih piše i ilustrira slikovnice i knjige.
Voditeljica je umjetničke organizacije Artomobil koja je uvrštena u očevidnik kazališta pri Ministarstvu kulture. Surađuje i s drugim kazalištima oblikujući scenografije i rekvizite (lutkarsko kazalište Za bregom, Teatar Puna kuća, Kozlići). Kao edukator, surađuje s mnogim organizacijama na programima obrazovanja i njegovanja likovnog, scenskog i književnog izraza.
Od 2006. piše scenarije i vodi emisiju Ninin kutak, u sklopu programa za djecu i mlade na HTV-u. Kao voditeljica, sudjeluje na književnim susretima za djecu u sklopu festivala Pazi knjiga! te u suradnji s organizacijom Knjiga u centru, nakladom Mala zvona i drugima.
Autorica je mnogih zidnih mozaika i murala, na javnim i privatnim površinama. Zadnjih desetak godina u sve projekte izrade velikih zidnih mozaika nastoji uključiti i lokalnu zajednicu ili neku drugi skupinu korisnika javnog prostora.
Od 2020. godine specijalizantica je na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, na Poslijediplomskom specijalističkom studiju kreativne terapije, smjer Art terapija.


Galerija


Autorske knjige:
  • Kako misli jure jednog malog Jure, zbirka pjesama za djecu, uvrštena u popis lektire prema eksperimentalnom kurikulumu (2018.)
  • Što sve, ilustrirana zbirka pjesama, izabrana među najljepše knjige tiskane u RH; pohvala Nagrade Grigor Vitez (2018.)
  • Oblak u žutom kaputu, slikovnica, Nagrada Grigor Vitez – Ptičica (2019.)
  • Kuku i Riku, slikovnica (2019.)
  • Trokut, krug, kvadrat, oblak, (2019.)
Ilustracije:
  • Dr. Crveni Nos, tekst Jelene Pervan (2013.)
  • Arka od slova, zbirka pjesama za djecu Aljoše Vukovića (2015.)