Boris Senker: Zvijezde

Predstavljanje knjige 22.03.2022. | utorak Knjižnica Marije Jurić Zagorke Početak događanja: 20:00
Boris Senker
Održat će se predstavljanje knjige Borisa Senkera 'Zvijezde'. Uz autora sudjeluju i Cvijeta Pavlović, Lucija Ljubić, Robert Raponja i Eugenia Ehgartner.
 
Triptih je to o snažnim ženama kao scenskim eksponatima, tj. kronološki od arheološkog blaga istarske prošlosti, preko žena dvadesetostoljetnih revolucionarki specifične hrvatske prošlosti, do žena budućnosti, Frau Flore i Miss Tine u globalnom svijetu zabave virtualnih medija. I u ranijim dramskim tekstovima Senker je rado posvećivao pozornost ženama (…). No s triptihom Zvijezde nedvojbeno je da na Senkerovu dramskom nebu jasno sjaje ženske snažne jarke zvijezde. Pogled u sjenu i sile astralnih kretanja otkrivaju pak da zvijezde nisu same, da su okružene planetima koji daju poticaj, određuju dubinu sustava, nude podršku i opseg orbita. A ta tiha snaga diskretne podrške određena je za muški glas, mušku sjenu, muški poticaj. Uostalom, astralija je ženskoga, a planetarij muškog roda.
Cvijeta Pavlović

Boris Senker rođen je 1947. u Zagrebu. Godine 1971. završio je komparativnu književnost i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je doktorirao 1982. godine i sve do odlaska u mirovinu predavao teatrološke kolegije. Od 1990. kao vanjski suradnik redovito surađuje s Leksikografskim zavodom Miroslav Krleža u Zagrebu. Član je Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa. Redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2012. Kritike, eseje i studije o kazalištu i dramskoj književnosti dvadesetoga stoljeća objavljuje u knjigama od kojih su najvažnije Redateljsko kazalište (1977.), Pogled u kazalište (1990.), Kazališne razmjene (2002.), Uvod u suvremenu teatrologiju I i II (2010.; 2013.), Teatrološki fragmenti (2011.) i S obiju strana rampe (2019.).