Božićne jaslice

Izložba 02.12.2019. - 17.01.2020. Knjižnica Novi Zagreb Dječji odjel Mirjana Škreblin Lujo i Marko Lujo
Marko Lujo rođen je 1942. godine u Visočanima u Dubrovačkom primorju. Najveći dio radnog vijeka proveo je kao agronom u Dalmacijabilju u Dubrovniku. Nakon umirovljenja živi u Zagrebu. Od 2010 godine član je Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica (UPHBJ) i polaznik likovnih radionica pri Sveučilištu za treću životnu dob POUZ-a  u Zagrebu. Do sada je imao pet  samostalnih izložbi, a sudjelovao je i na mnogim zajedničkim. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Mansarda, Sesvete.
 
Mirjana Škreblin Lujo rođena je 1950. god u Zagrebu gdje je i završila školovanje (Kemijsko-tehnološki fakultet, potom magistrirala i doktorirala iz područja kemije). Sada u mirovini, u suradnji sa suprugom Markom,  posvetila se kreativnom radu, ponajviše izradi  unikatnih etno suvenira od prirodnih materijala čija je zajednička značajka  da nose  poruku o potrebi čuvanja tradicijske baštine. Za te svoje radove supružnici Lujo dobili su  zapažena priznanja od kojih su najznačajnija prve nagrade na 9. i 12. trijenalu zagorskog suvenira. Od 2010 god Mirjana je zajedno sa suprugom Markom učlanjena u Udrugu prijatelja hrvatskih božićnih jaslica (UPHBJ).  Godine  2014/15.  kao predstavnici Udruge sudjelovali su na svjetskoj izložbi jaslica u Rimu (100 Presepi) gdje su predstavili svoj zajednički rad koji uprizoruje tradicijski doček Božića u staroj zagorskoj hiži te su u kategoriji stranih izlagača osvojili treću nagradu.

Tradicijske jaslice:

Naziv rada: Badnja večer u staroj zagorskoj hiži
Treća nagrada u kategoriji stranih izlagača na svjetskoj izložbi jaslica „100 Presepi“ u Rimu 2014/15 god.
 
Materijali korišteni za hižu: Zidovi su načinjeni od drvenih letvi, obloženi smjesom blata i pljeve i obojeni bijelom temperom. Za pod je korištena daska od iverice, premazana blatom i pljevom. Namještaj  i posuđe izrađeni su od drveta, odnosno fimo mase od koje su izrađene i minijaturne jaslice. Osnovna konstrukcija lutki izrađena je od komušine, a zatim su  lutke obučene u narodne nošnje Hrvatskog zagorja.
 
Dimenzije: 40 cm x 37 cm x 38 cm



Naziv rada: Božić u Dubrovačkom primorju
 
Materijali korišteni za komin: kamen, glina i drvo. Namještaj,  posuđe i prehrambeni artikli izrađeni su od drveta ili od fimo mase.  Lutke su izrađene od komušine a odjeća od raznih tkanina. Odjeća muškarca i žene prikazuje tradicijsku nošnju Dubrovačkog primorja.
 
Dimenzije: 44 cm x 38 cm x 43 cm
 

Minijaturne jaslice
Materijali: prirodni materijali (pruće, drvo, slama, mahovina, komušina), glina, tkanina
Dimenzije:  širina od 8 do 10 cm