Čarobne šume

Izložba 17.01.2022. - 14.02.2022. Knjižnica Novi Zagreb Odjel za odrasle Jasmina Lesić
Foto Jasmina Lesić
Jasmina o sebi
Rođena sam 1975. u Virovitici, a trenutno živim, školujem se i radim u Zagrebu. Po profesiji sam magistar ekonomije i već 20 godina radim u FMCG sektoru. Slikam od 2013. godine, istražujem svoju umjetničku stranu i iskušavam razne tehnike. Slikarski sam se educirala u Centru za likovni odgoj grada Zagreba gdje sam pohađala tečajeve crtanja i slikanja, a kreativni rad bio je oduvijek dio moje osobnosti. Izlažem na samostalnim i skupnim završnim izložbama polaznika od 2016. godine.
Polaznica sam škole ekspresivne art terapije koju vodi klinički psiholog i psihoterapeut dr. sc. Avi Goren-Bar.

Planinarim više od 15 godina i na planinarskim rutama susrećem raznolike šumske predjele, drveće neobičnih oblika nalik na ljudska tijela, a ti su oblici označili njihovo deblo i krošnju. Članica sam ekološkog pokreta "Zeleni odred" koji se bori protiv devastacije i prekomjerne sječe šuma. Suočeni smo s nestajanjem prirode koje je čovjek samo sastavni dio. Uništavanjem prirode umiru sva živa bića. Zaboravili smo da je ljudsko postojanje samo dio procesa evolucije. Temu devastacije prirode ne dočaravam prikazom umirućeg drveća, otpalog lišća, otrgnutih i odbačenih cvjetnih grana, nego pokušavam prikazati život mrtvih šuma i njihovu raznolikost. Drveće je moja ljubav od djetinjstva.
Želja mi je približiti zelenu braću ljudima i pronijeti svijest o njihovoj vrijednosti i ljepoti. Šume su živa bića koja nam daju kisik, poveznica su između neba i zemlje, bez njih nema života za čovječanstvo na predivnom plavom planetu. Duboko sam povezana s prirodom koja me puni energijom, inspiracijom, zahvalnošću i velikim poštovanjem pa tu ljubav i misao prenosim i likovnim jezikom.

O izložbi Čarobne šume
U serijalu slika pod nazivom „Čarobne šume” isprepleću se razni šumski motivi. Ciklus slika je nastao putem ljubavi, igre, radosti i zahvalnosti što imam priliku baviti se reciklažom mrtvog, srušenog drveća i u raznim tehnikama u kojima prevladava assemblage, materijalu udahnjujem neki novi i drugačiji život.
Ideje razrađujem slikarskom kombiniranom tehnikom u koju integriram prirodne materijale poput kore breza iz Gorskog kotara koje su srušene u ledolomu i kameni pijesak uz akrilne boje na lesonit pločama i pamučnim platnima.