Čiji sam ja?

Izložba 10.05.2020. - 10.06.2020. Knjižnica Podsused Ivana Haničar Buljan i Davorin Rumiha
"Preko moje sijede glave preletjela je mnoga zla godina,
 kao voda preko kamena u potoku,
 i kad bih htio prebrojiti sve one crne dane
 koji su prešli preko staroga Susjeda,
ne bi bilo dosta skupiti sve prste cijeloga sela."

(Seljačka buna : historička pripovijest XVI vijeka, August Šenoa, str. 19)
 
 
Potres koji je 22. ožujka pogodio grad Zagreb nije zaobišao ni stari grad Susedgrad. Ionako zapuštene i raslinjem obrasle ruševine susedgradskih zidina zadobile su nove ožiljke. Unatoč nastojanjima lokalne zajednice, zamolbe za redovitim čišćenjem i održavanjem zidina staroga grada upćenima mjesnoj upravi nisu naišle na plodno tlo.

Fotografije koje su nakon potresa zabilježili Ivana Haničar Buljan i Davorin Rumiha zorno prikazuju današnje stanje ruševnih susedgradskih zidina. Dijelom kao posljedica nedavnog potresa, dijelom proračvane raslinjem koje se utkalo u preostalo kamenje, zidine nestaju u nepovrat.

A ne tako davno, 1944. godine Tihomil Stahuljak, asistent Hrvatskog državnog konzervatorskog zavoda, započeo je sustavna arheološka istraživanja na Starom gradu. (Prister, 1998)
Radovi su bili prekinuti 1945. godine, nalazi su djelomično pohranjeni u muzeje, a Susedgrad je bio prepušten zaboravu. Ipak 1954. godine na poticaj lokalnog stanovništva i mjesne uprave radovi se pokušavaju nastaviti. 'Na prijedlog prof. Brane Horvata Zbor birača općine Podsused zaključio je da se iz budžeta općine izdvoji što je moguće veća svota za uređenje staroga grada u Podsusedu. Općina je za radove na starom gradu stavila na raspolaganje dvije prostorije u staroj školi kraj Doma kulture...Kasnije će ona služiti i kao privremena izložbena prostorija, kao jezgro lokalnog muzeja.'(Dnevnik radova na Susedgradu, 1954). U suradnji s Tihomilom Stahuljakom, provedeno je čišćenje i planirano pažljivo konzervatorsko istraživanje, o arheološkom istraživanju nije bilo više riječi. Fotografije iz obiteljskog albuma Roberta Šafranka prikazuju izlet na Susedgrad šezdesetih godina prošloga stoljeća. Vrijedan su podsjetnik na stanje zidina, te su svojevrsni dokument.
(Više možete pogledati na:  https://podsused.topoteka.net/)
 
Sedamdesetih godina prošloga stoljeća inicijativom Odbora za proslavu 400. godina Seljačke bune izrađuje se program nužnih radova neophodnih za obnovu Susedgrada. Radovi nikada nisu realizirani, kao ni 1986. godine kada Hrvatski restauratorski zavod pokreće inicijativu obnove staroga grada Susedgrada i izrađuje opis i troškovnik najhitnijih radova (autori Drago Miletić i Marina Valjato-Fabris).
 
Jedan od pokušaja da se potakne interes za sudbinu opustošenoga grada dogodio se 1998. godine kada je u Hrvatskom povijesnom muzeju postavljena izložba Susedgrad ili nedovršena priča o jednom gradu, autorice Lade Prister. Iduće godine izložba Susedgrad ili Nedovršena priča o jednom gradu,  postavljena je u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad.

Nova istraživanja i izrada konzervatorske dokumentacije za obnovu započinje 2011. godine. Drago Miletić i Marina Valjato Fabris iz Hrvatskog restauratorskog zavoda izrađuju Konzervatorsku studiju za obnovu i prezentaciju plemićkog grada Susedgrada s troškovnikom planiranih radova, Geomehanički elaborat i Statičku ekspertizu.

Gradski ured za strategijsko planiranje 2015. godine, naručuje od Instituta za povijest umjetnosti Program kulturno-edukativnog projekta Stari grad Susedgrad (Autori: Ivana Haničar Buljan i Ratko Vučetić), a usporedo s Programom stručni tim sudjelovao je na izradi projektne aplikacije za poziv za dostavu projektnih prijedloga integriranog razvojnog programa temeljenog na obnovi kulturne baštine pod nazivom; Obnova i uređenje Starog grada Susedgrada i šireg kulturnog krajolika. (Aplikaciju je izradio Grad Zagreb, Ured za programe i projekte Europske unije i međunarodna razvojna agencija MARA. Inicijativom Udruge za zaštitu okoliša EKO-2000, te je godine i izvršeno čišćenje zidina od raslinja.

Prema narudžbi  Udruge za zaštitu okoliša EKO-2000 i Instituta za povijest umjetnosti 2016. godine  uslijedila je izrada geodetskog elaborata i 3D snimke lokaliteta perivoja podno Susedgrada, planinarskog doma i ostataka staroga grada Susedgrada.'Nesređeni imovinsko pravni odnosi sve su zaustavili. Pa je tako i zadnja inicijativa Udruge za zaštitu okoliša EKO-2000, za samostalnom organizacijom akcije čišćenja raslinja na Susedgradu dobila odgovor da inicijativu treba odobriti vlasnik.

Čekajući reakciju svoga vlasnika Susedgrad pod teretom raslinja, korijenja i potresa, odranja, tone i spušta na tlo svoje posljednje kamenje.

Izvori:
(Blažević, Tunjo…) Podsused : vjerski život i tradicija : kulturno – povijesna, umjetnička i kulturna baština, str. 295
Prister, Lada: Susedgrad ili nedovšena priča o jednom gradu : katalog izložbe. Hrvatski povijesni muzej, Zagreb, 1998.
(Horvat, Brano…at al.) Dnevnik rada na Susedgradu. 1954.
Ivana Haničar Buljan. Susedgrad : stanje i mogućnosti. Prezentacija na tribini u Knjižnici Podsused, 9.11.2016 [1]