Čitaj uz Rubi i slova ne gubi

Radionica 01.10.2024. - 02.06.2025. Knjižnica Savski gaj Odjel za djecu i mladež
Terapijsko čitanje psu za djecu s teškoćama čitanja i djecu koja se boje pasa, po programu R.E.A.D - Reading Education Assistance Dogs.
Radionica će se održavati svaki drugi tjedan i počinju u listopadu.
Primamo prijave na adresu e-pošte knjižnica.savski.gaj@kgz.hr, na tel. 6520439 ili osobno u Knjižnici Savski gaj, Nehruov trg 46.
Knjižnica Savski gaj kontinuirano provodi R.E.A.D program desetu godinu. Do prošle godine s nama je bila Kira, a od ove će s nama čitati Rubi.

Zašto čitati uz psa?
  • Čitanje psima djeluje opuštajuće
  • Pas pažljivo sluša, ne procjenjuje, ne kritizira, ne ruga se
  • Pas dopušta djetetu da čita vlastitim ritmom
  • Dijete pred psom nema straha kao pred vršnjacima
  • Čitanje psima je zabavno
Kod djece koja čitaju psu opaža se napredak na mnogim područjima. Počinju bolje čitati, zaboravljaju na smetnje pri čitanju, lakše razumiju pročitani tekst i o njemu razgovaraju. Kad se opuste, postaju samopouzdaniji, a time imaju i manje teškoća u čitanju pred vršnjacima.
Program R.E.A.D. (Reading Education Asistance Dogs) jedinstveni je program osmišljen za poboljšanje čitateljskih i komunikacijskih vještina kod djece uz pomoć posebne metode čitanja psu. Pas je u programu R.E.A.D., pomoćnik, posebno obučen za terapijske svrhe. Zajedno s vodičem odlazi u škole i knjižnice gdje sluša djecu koja mu čitaju.
https://www.psivodici.hr/r-e-a-d-program/