Čitateljski klub "O curama, za cure, s curama"

Čitateljski klubovi 19.02.2022. | subota Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Početak događanja: 12 sati Dječji odjel
OBAVIJEST
Sastanak čitateljskog kluba u subotu, 19. 2. 2022., neće se održati zbog bolesti voditeljice. Uskoro ćemo objaviti novi termin. Sve upite vezane za rad kluba možete poslati na email petra.dolanjski@kgz.hr.

Primamo nove članice! Knjiga koju čitamo za sljedeći susret, u subotu, 19. 2. 2022. u 12 sati, je "Eleanor i Park" spisateljice Rainbow Rowell. Pridružite nam se!
Prijava: petra.dolanjski@kgz.hr


U čitateljskom klubu čitamo knjige koje se, svaka na svoj način, bave time što u ovom svijetu znači biti djevojka. Djevojke više nisu djevojčice, a još nisu žene. Od njih se svašta očekuje, a malo ih se toga pita. Svijet ih stalno podcjenjuje, ali svejedno traži da budu savršene. Češće im se govori da su previše ili premalo, nego da su taman i dovoljno. Biti djevojka teško je, ali i lijepo. Ako vas zanimaju dobre knjige i želite pričati o tome kako je to biti djevojka, zašto je svijet prema curama drugačiji nego prema dečkima te kakve sve živote možemo zamisliti za sebe i druge djevojke, pridružite se našem klubu!

Čitateljski klub dio je projekta „Djevojaštvo“ koji provodi Knjižnica S. S. Kranjčevića i Galerija Prozori. Projekt okuplja stručnjake/stručnjakinje iz područja teorije književnosti, vizualne umjetnosti, knjižničarstva i antropologije u sklopu kojeg temi djevojaštva svatko pristupa iz pozicije vlastitog polja. Projekt će se baviti pitanjima kulturnog poimanja i reprezentacije djevojaka i djevojaštva, kako bi se postavio metodološki okvir kojim se u središte proučavanja stavljaju specifični aspekti djevojačkog odrastanja, koji su vrlo često obilježeni kao frivolni i nametnuti snažnom sponom patrijarhata i komercijalne kulture koja okružuje mlade djevojke, a vrlo se rijetko percipiraju kao njihovi izbori unutar prostora užitka i prinude. Na tom tragu projekt pažnju usmjerava i na različite djevojačke kulturne, medijske i aktivističke prakse kao alat borbe za društvenu pravednost te će se u ovaj aspekt tematike uključiti učenice srednjih škola kroz čitateljsku grupu.