Čovjek u vremenu i prostoru

Izložba 01.09.2021. - 20.09.2021. Knjižnica Novi Zagreb Željko Plašč
Željko Plašč
Željko Plašč, Čarolija crno-bijele fotografije
 
Izbor fotografija Željkove nove izložbe prava je poslastica za ljubitelje fotografije, čarolija je to ljepote crno-bijele fotografije. Nenametljivo, ali konzistentno prisutan je Željko na našoj fotografskoj sceni. Nedavno je svoj rad okrunio prestižnom nagradom na izložbi Fotokluba Zagreb pod nazivom Zagreb i Zagrepčani. Prva nagrada je, bez ikakve sumnje, našla pravoga vlasnika. Toliko je tuge, ali i poezije osjećaja u njegovoj prvonagrađenoj fotografiji sa motivom potresom pogođenoga grada. U jednoj jedinoj fotografiji možemo pročitati nekoliko priča; fotografija je to koja sigurno nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.
Većinom se Željko predstavlja uličnom fotografijom. Ulična fotografija sama po sebi u svojoj definiciji ima priličnu širinu, tako da možemo vidjeti i motive morske obale, života na moru i otoku, no i iznenađenja koje nam morski krajolik ponekad donosi. Čuđenje izaziva fotografija ledom okovane senjske rive. Nije to obična, svakodnevna fotografija. Nameće se svojom ljepotom, emotivnom nabijenošću i začudnim prikazom prirodne nepogode. Imam dojam da svaka Željkova fotografija krije i otkriva neku neobičnu puninu emocija i značenja. Nekako mi se čini da su to fotografije pored kojih se ne prolazi brzo. Zastaje se, ali i ostaje dugo, kako bi se svi slojevi značenja upili u dušu promatrača.
U ovom se izboru također primjećuje tehnička dorađenost fotografija. Vidljivo je da autor svakoj fotografiji posvećuje dužnu pažnju, tretira motiv s poštovanjem, možda i strahopoštovanjem, a krajnji rezultat takvoga rada su fotografije koje teže savršenstvu.
Lišene boje, koja sigurno zaokuplja pažnju promatrača, ove fotografije koncentriraju se na viša značenja gdje bi im boja samo smetala. Izborom crno-bijele fotografije kao svoga izričaja, autor naglašava opredjeljenje da u fotografiji uvijek traži viši smisao, te ju takvim izborom lišava nepotrebnih digresija tumačenja. Moglo bi se reći da je izbor tehnike na neki način i usmjerenje gledatelju na doživljaj koji svojim fotografijama autor želi ispričati. Pomno probranim motivima, pomno probranim trenucima, autor svjesno naglašava kontrast crne i bijele boje. Primjer za to može biti fotografija snimljena u Zadru na Morskim orguljama, šetnja psa po zaleđenoj senjskoj rivi ili pak motiv iz prekrasnih Lubenica.
I na kraju, osvrnimo se na početak, na sam naziv izložbe. Da, čovjek se zaista u životu svojim izborom ili prstom sudbine nađe u svakakvim prostorima i vremenima, a fotografija je ta koja ih na čaroban način čini univerzalnima.
Srdačne čestitke autoru na dojmljivim fotografijama i konceptu koji će sigurno ostati zapamćen u hrvatskoj fotografiji.
 
Vesna Špoljar, prof.

Željko Plašč rođen je u Zagrebu gdje i sada živi. Srednju školu završio je također u Zagrebu. U višim razredima osnovne škole pokazuje interes za fotografiju pa upisom u školske foto-sekcije osnovne i srednje škole uči teoriju i praksu crno-bijele fotografije, snimanje, razvijanje fotografskih filmova i crno-bijelih fotografija u tamnoj komori. Nakon prelaska s analogne na digitalnu fotografiju intenzivira aktivnost fotografiranja. Odlaskom u mirovinu učlanjuje se u Foto-klub KLIK iz Sv. Nedelje i Foto-klub Zagreb. U tom razdoblju organizira dvije samostalne izložbe fotografija. Sudjeluje na više skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu, gdje osvaja nekoliko nagrada. Interes pokazuje za crno-bijelu fotografiju urbanih motiva gdje je čovjek u vremenu i prostoru točka interesa.
 
Kontakt: zeljko.plasc@gmail.com