Cozy ghosts

Izložba 15.09.2022. - 20.10.2022. Knjižnica Novi Zagreb Služba nabave i obrade knjiga, Sloboština, Varićakova 8 Ilvana Idžaković
Ilvana Idžaković
Ilvana Idžaković je profesorica povijesti koja stoji iza brenda Malefica Crafts. Kad se ne bavi nastavničkim poslovima, ilustrira, dizajnira i izrađuje sve i svašta. Za vrijeme lockdowna otkrila je ljubav prema digitalnoj umjetnosti kojom se bavi nešto više od godine dana. Prepoznatljiv motiv njezinih ilustracija su duhovi koji „žive“ svakodnevnim životom i često se nalaze u situacijama u kojma se svatko od nas može pronaći. Svoj stil opisuje kao spooky cute i pomalo magičan, pa osim duhova stvara i druge motive poput vještica, ukletih kuća, bundeva, lubanja, mačaka, prirode... Njezine radove možete pogledati na instragram stranici @maleficacrafts, a kupiti na mrežnim stranicama KloTeama.

Izložba sadrži digitalne ilustracije iz nekoliko kolekcija, a sve su nastale u posljednjih godinu dana. Radove iz „Cozy Ghosts“ kolekcije karakteriziraju duhovi koji se bave svakodnevnim poslovima i obvezama u jesen, od skupljanja plodova do prvog dana škole i nedjeljnog odmora. Kolekcija „Travel Ghosts“ prati putovanja i avanture duha po imenu Ghostie i nije još u potpunosti dovršena. Europska tura uključuje Englesku, Škotsku, Nizozemsku, Island, Italiju, Bugarsku, Češku..., a na povratku će uključivati i Hrvatsku, dok američka tura prati zgode po Salemu, Sleepy Hollowu, New Orleansu, New Yorku i drugim mjestima.