Crta. Oblik. Boja. Svijet!

Izložba 16.10.2023. - 22.10.2023. Čitaonica i Galerija VN
Izložba radova učenika Centra za autizam.

Likovno izražavanje djece s intelektualnim teškoćama i poremećajem iz spektra autizma od izuzetne je važnosti s obzirom na to da se njihova komunikacija bazira upravo na vizualnim prikazima.

Glavni cilj likovnog obrazovanja u Centru za autizam jest osnaživanje i obogaćivanje slike o sebi, upoznavanje svijeta u kojem žive, kojega su dio te razvijanje psihomotoričkih i kognitivnih sposobnosti. Sustavno odgajanje opažaja provodi se metodički razrađenim likovnim igrama, različitim likovnim i vizualnim tehnikama i medijima koji se primjenjuju od najranije dobi te se postepeno nadopunjuju i proširuju. Kurikulum likovnog obrazovanja ima razvojni karakter, ovisi o dobi, interesima, emocionalnoj i intelektualnoj dobi svakog pojedinog učenika.

Učenici Centra za autizam likovno stvaralaštvo koriste kao posrednika za komunikaciju s okolinom, kao metodu izražavanja svojih osjećaja, ali i u svrhu emocionalne regulacije. Praktičnim radom, terapijom likovnošću, učenici usvajaju radne navike, usavršavaju svoja znanja i vještine te, vjerojatno najvažnije od svega – osnažuju vlastito samopouzdanje pokazujući cijelom svijetu da i oni mogu jako puno, ako im se pruži prilika.

Izložba je dio projekta Knjižnica širom otvorenih vrata.