Crtanje brzopoteznih portretnih karikatura

Radionica 07.10.2020. | srijeda Knjižnica Kajfešov brijeg Početak događanja: 18:00 Ivan Sabolić
Radionica crtanja brzopoteznih portretnih karikatura pod vodstvom Ivana Sabolića.

Portretna karikatura je kombinacija karikature i portreta, gdje se zadržava karikiranje osobe, tj. prenaglašavanje neke fizičke karakteristike lica ili zanimanja kojim se osoba bavi, s ciljem da se osoba lakše prepozna u crtežu, koji je više simbolički nego fotografski. Brzopotezno crtanje portretnih  karikatura je u posljednje vrijeme sve popularnije. Izaziva posebno zanimanje, budući da je autor karikature u prilici vidjeti reakcije ljudi koje je u svega nekoliko minuta nacrtao. Karikaturisti se bave specifičnim likovnim izričajem uz malo groteske, satire, oštroumnosti, humora i lakoće zapažanja, a inspiraciju nalaze u ljudskim manama.
 
Ivan Sabolić rođen je 1980. godine u Osijeku, gdje je odrastao i školovao za grafičkog tehničara u školi „Ruđer Bošković“ u Osijeku. Od osnovne škole bavi se crtanjem kratkih stripova i karikatura, a 1995. godine objavljene su mu prve karikature u dnevnim novinama  „Glas Slavonije“. Prvu samostalnu izložbu karikatura priredio je 2006. u Osijeku. Ubrzo nakon toga dolazi u Zagreb, gdje postaje aktivni član HDK–Hrvatskog društva karikaturista. Uz nekoliko samostalnih izložbi, također je sudjelovao u brojnim skupnim izložbama društva, te na međunarodnim festivalima karikatura diljem svijeta. Profesionalno se bavi crtanjem kolornih i crno-bijelih portretnih karikatura, uživo ili prema fotografiji.

Radionica će se održati u izložbenom prostoru Knjižnice Kajfešov brijeg, uz prethodne predbilježbe na br. telefona: 01/3704-185. Zbog epidemiološke situacije, obavezna je dezinfekcija ruku i nošenje maski te održavanje tjelesne distance, kao i ostavljanje osobnih podataka (ime, prezime i broj mobitela). Maksimalan broj polaznika radionice je deset.