Cvjetni advent

Izložba 13.12.2021. - 08.01.2022. Knjižnica Savica Odjel za odrasle
Izložba „Cvjetni advent“ sadrži vješto izrađene rukotvorine umirovljene profesorice Marije Freškura, s posebnim naglaskom na trodimenzionalne cvjetne slike nastale tehnikom quilling. Quilling je tehnika kojom se uvijanjem papirnih traka i njihovim pričvršćivanjem na odabranu podlogu stvaraju neobične višeslojne slike. Na izložbi su zastupljeni i radovi božićne tematike poput jaslica i adventskih vijenaca te oslikanih boca. Jaslice i adventski vijenci najvećim su dijelom izrađeni od recikliranih i prirodnih materijala poput jute, drva, kartona, kore drveta, mahovine i kamena, a likovi i ukrasni detalji od hladnog porculana. Staklene boce oslikane su akrilnim bojama te bogato ukrašene različitim motivima od hladnog porculana.

Svojim radovima na izložbi se predstavljaju Ana Novak i Jasminka Sorić, polaznice likovne radionice Slikosat. Minuciozno izrađenim čestitkama i slikama, također nastalima tehnikom quilling, predstavlja se Jasminka Sorić, a zavidnu vještinu u pletenju pokazuju radovi Ane Novak, zimski šalovi i marame različitih boja i bodova. Ana Novak u 2019. godini vodila je i radionicu kukičanja i pletenja u Knjižnici Savica.

Marija Freškura rođena je 11. srpnja 1944. u Požegi. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je njemački i engleski jezik, a radni vijek provela je predajući u kutinskoj gimnaziji i Osnovnoj školi Nikole Hribara u Velikoj Gorici. Nakon odlaska u mirovinu počinje se baviti izradom različitih rukotvorina, proučavajući različite tehnike izrade uporabnih i ukrasnih predmeta. Svoje radove tijekom godine izlaže na prodajnoj izložbi u župnoj crkvi Sv. Petar i Pavao u Velikoj Gorici, a sav prihod od prodaje namijenjen je župljanima slabijeg imovinskog stanja koje karitativna grupa župe, čija je dugogodišnja članica, redovito potpomaže.

Knjižničnu jelku i ove smo godine ukrasili kuglicama nastalima na likovnoj radionici Slikosat, u čijoj su izradi sudjelovale dugogodišnje polaznice ove radionice.

Fotografije izloženih radova pogledajte na stranici Knjižnice Savica na Facebooku: Cvjetni advent.