Cvrčak i mrav

Kazališna predstava 23.05.2019. | četvrtak Knjižnica Knežija Početak događanja: 18:00 Dječji odjel
Tijekom povijesti, Ezopova basna "Cvrčak i mrav" tumačila se na različite načine. No Božica Knežević, dramska pedagoginja i odgojiteljica savjetnica iz DV Grigora Viteza, odlučila je ispričati ovu priču iz drukčijeg kuta. Naime, nebrojeno se puta osvjedočila da su djeca u današnje doba, baš poput mrava iz Ezopove basne "Cvrčak i mrav", zatrpana kojekakvim obvezama od jutra do mraka. Ne stignu se igrati, ne stignu od silnih obaveza biti djeca, okusiti bezbrižnost i pitku ljepotu djetinjstva. Ta ju je misao potaknula da poznatu nam basnu dramnatizira s te točke gledišta. Rezultat zajedničkog rada s odgojiteljicama savjetnicama Editom Dabo i Sanjom Krajač je vedra i dinamična glazbeno-edukativna predstava za djecu koja će male, ali i velike gledatelje obogatiti prijevodom na znakovni jezik, za što je zadužena odgojiteljica Mihaela Jukić, te uživo izvedenom glazbom. Naime, na gitari i sintesajzeru će svirati odgojiteljica Elizabeta Adembegović, a na violini Marija Špoljarić, učenica 5. razreda Glazbene škole Vatroslav Lisinski i 6. razreda Osnovne škole Rudeš. Na taj se način djeci, na njima zabavan i primjeren način, nastoji približiti klasična i druge vrste glazbe.
Glumci su djeca iz odgojnih skupina Tigrić i Zlatica. Oni će nam pokazati kako moramo biti vrijedni i radišni baš poput mrava, ali da istodobno valja naći vremena za opuštanje od svakodnevnih obaveza i tad ga provoditi bezbrižno poput cvrčka. Osim toga, pokazat će nam kako trebamo prihvatiti jedni druge u svojim različitostima i na taj način kreirati suživot.
Na temelju njihova rada inspiraciju za likovno iznimno vrijedan plakat dobila je odgojiteljica Dijana Horvat.
Predstava je posvećena gradu Zagrebu, povodom njegova rođendana, gradu u kojema ljudi na skladan i miran način, unatoč različitostima, žive jedni pokraj drugih. Na kraju valja napomenuti da ova predstava, baš kao i život sam, potvrđuje riječi talijanskoga pisca Luciana De Crescenza: "Svi smo mi anđeli s jednim krilom. Da bismo mogli poletjeti, moramo se zagrliti."