Dani medijske pismenosti

Ostalo 08.04.2019. - 12.04.2019. Knjižnica Savica Odjel za mlade
U organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji s brojnim partnerima i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, od 8. do 12. travnja 2019. održat će se drugi Dani medijske pismenosti.

Cilj im je osvještavanje javnosti o važnosti medijske pismenosti, osnaživanje građana, posebice djece i mladih vještinama medijske pismenosti, stvaranje platforme za suradnju i razvoj održivih projekata medijske pismenosti, te podrška odgojiteljima i nastavnicima razvojem edukacijskih materijala za medijsko obrazovanje.

Tema koju se ove godine želi istaknuti jest poštovanje prema sebi i drugima u medijima. To uključuje niz podtema, kao što su tolerancija, govor mržnje, lažne vijesti, dezinformacije i manipulacije, poticanje empatije i poštovanje ljudskog dostojanstva te zaštita privatnosti i sigurnost u medijima, na društvenim mrežama i komunikacijskim platformama.
 
U Knjižnici Savica Dani medijske pismenosti obilježit će se provedbom Radionice medijske pismenosti, 8. i 9. travnja 2019. godine. Ta je radionica namijenjena učenicima sedmih i osmih razreda. Svrha je radionice učenike uputiti u to kako pronaći, vrednovati i upotrebljavati mrežne izvore, poštujući autorska prava i intelektualno vlasništvo. Radionicom se želi pridonijeti i razvoju vještina procjene vjerodostojnosti medijskih sadržaja dostupnih na internetu.