Danica Rusjan: Snjegovići

Izložba 15.12.2021. - 15.01.2022. Knjižnica Vladimira Nazora Danica Rusjan
Iz zbirke Danice Rusjan darovane KVN-u 2004.
Izložba originalnih ilustracija koje je Danica Rusjan 2004. godine darovala Knjižnici Vladimira Nazora. Ilustracije su nastale u razdoblju od 1984. do 1986. godine u tehnici tempere, a prikazuju zimske motive – Klizanje u šumi, Snjegovića na Sjevernom polu i blagdanske čestitke.

Danica Rusjan pripada generaciji ilustratora koji su obilježili hrvatsku knjigu za djecu i slikovnicu u šezdesetim godinama prošloga stoljeća. Mnoge su generacije upravo na ilustracijama Danice Rusjan ušle u svijet najpoznatijih svjetskih i hrvatskih bajki, kao i romana za djecu koji su danas klasici te književnosti. Diplomirala je slikarstvo i grafiku na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Nakon diplome bavi se isključivo ilustracijom za koju je dobila niz nagrada.

Zanimljivost ove izložbe čine neobjavljene ilustracije koje još čekaju svoju slikovnicu, a koje je autorica nazvala Klizanje u šumi. Likovi snjegovića i životinja karakteristični su za njezin umjetnički rukopis, odišu ljupkošću s osjećajem mjere, potvrđuju poseban emocionalni slikaričin stav koji nikada ne prelazi u sladunjavost, već stvara bliskost između gledatelja i ilustracije.