Dario Kukić: Portreti svjetskih i domaćih pisaca i dječja ilustracija

Izložba 16.08.2021. - 03.09.2021. Knjižnica Vladimira Nazora Dario Kukić
Izložba svestranog i produktivnog autora, animatora crtanog filma, crtača stripova i ilustratora dječjih časopisa, slikovnica i knjiga, čiji je projekt „Portreti svjetskih i domaćih pisaca i dječja ilustracija” dobio potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu projekta „Godina čitanja 2021.”

Dario Kukić rođen je 1971. godine u Zagrebu. 1990. godine maturira na animiranom filmu u Zagreb filmu. Od 1991. započinje rad u studiju za crtani film Croatia filma na Čudnovatim zgodama šegrta Hlapića. Animacijom se bavi i na ostalim projektima Croatia filma. U Zagreb filmu radi na filmovima Povratak profesora Baltazara, LajavacGlupačaVremeplovRudijev dnevnikMedo Trapavko... Uz animaciju, bavi se crtanjem stripova i ilustracijom. Stripove objavljuje u dječjim časopisima (Smib, Prvi izbor, Radost...), dnevnom tisku (Jutarnji list, Večernji list, Slobodna Dalmacija), strip magazinima (Q, Patak, Bruh, Kvadrat, Endem) te časopisima za mlade (Homo Volans, Arkzin, Nomad, Studentski list itd.).
Ilustracije radi pretežno za udžbenike i dječje časopise (Smib, Prvi izbor, Radost, Modra lasta). Surađuje s Algebrom, Školskom  knjigom, Profilom, Alfom, Mozaik knjigom, Znanjem, Strip-agentom, Opus Gradnom i drugim izdavačkim kućama. Ilustrirao je slikovnice Dječji sportoviReumatični kišobranLeteći glasovirKućni ljubimciMonikino veliko putovanje i seriju edukativno-ekoloških slikovnica Spasimo Zemlju. Također je ilustrirao knjige BlizankeTko vjeruje u rode jošMrvice iz dnevnog boravkaTajna tihe uvaleSmogovci, Zagorka, Nogomet, Škola na rubu pameti i druge. Piše scenarije za stripove Fist CosmeticProfesor Svjetlan i Señor. Autor je strip albuma za odrasle Ništa novo. Upravo su objavljena i prva dva albuma iz serijala Smibić koje je crtao za dječji list Smib. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.