Darko Berljak: Nebo puno Himalaje

Predstavljanje knjige 08.11.2022. | utorak Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić Početak događanja: 18:00
Darko Berljak prvi je put otputovao u Nepal davne 1982., kao vođa Prve zagrebačke himalajske ekspedicije. Bilo je to tri desetljeća nakon što je ova mala kraljevina otvorila svoje granice, ali u doba dok su tek malobrojni stranci dolazili podno padina Himalaje. Tri godine kasnije stupio je i u do tada zabranjeni Tibet, čiji su stanovnici živjeli na način koji se nije mijenjao stoljećima. Od tada je boravio u Nepalu i Tibetu preko trideset puta i imao sreću uhvatiti dio sačuvanih ostatka tih dviju drevnih kultura koje je već počeo nagrizati zapadnjački duh.

Knjigom Nebo puno Himalaje (Libricon, 2018.) Darko Berljak zaključuje trilogiju inspiriranu svojim dugogodišnjim odlascima u Nepal i Tibet, započetu  Dodirima neba  i nastavljenu Ključevima neba. U ovoj višeslojnoj knjizi autor sažima više od tri desetljeća intenzivnog odnosa s udaljenim i mističnim krajevima u kojima je boravio ponajviše kao vođa himalajskih alpinističkih ekspedicija. No, Nebo puno Himalaje nije samo knjiga o ekspedicijama već i svjedočenje o promjenama koje su se dogodile u tim krajevima i utjecaju koji su one imale na tamošnje stanovništvo, na samog autora kao i  na brojne suputnike s kojima je posjećivao taj kutak svijeta. Berljak teško skriva čežnju za prošlim, no svjestan je da polako i neumitno nestaje mnogo toga po čemu su se ove zemlje razlikovale od ostatka svijeta.
Nebo puno Himalaje je zbirka putopisnih eseja u kojima autor ponekad na poetski, a ponekad na duhoviti način, dotiče opća mjesta života Nepala i Tibeta, ali i zakutke duša ljudi koje susreće i s kojima putuje. Knjiga sadrži 19 poglavlja, a ilustrirana je s 20 crno-bijelih i 35 kolor fotografija.

Darko Berljak dugogodišnji je profesionalni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza i volonterski tajnik Hrvatske gorske službe spašavanja. Ispenjao je preko 300 alpinističkih smjerova raznih teškoća u stijenama europskih planina. Bio je vođa dvadesetak alpinističkih ekspedicija u Africi, Australiji i Tasmaniji, Južnoj Americi i Aziji, od čega 11 na himalajske osamtisućnjake. Nositelj je brojnih odlikovanja, a ekspedicije koje je vodio dobile su niz državnih i gradskih priznanja.


Projekt financijski podržava Zagrebačka županija.