Discover America: POETSKI BEAT

Susret 09.06.2021. | srijeda Knjižnica Augusta Cesarca, Šubićeva Početak događanja: 18:00 Američki kutak Zagreb Gordana Kovačić i Kruno Lokotar
Pokretačica i autorica Poetskog trena Gordana Kovačić izvest će, ovaj put kao interpretatorica, kratak multimedijski osvrt na beat pokret s posebnim naglaskom na veze beatnika i jazz glazbe, a urednik Beatblioteke Kruno Lokotar predstavit će kontekst, bio-bibliografije i poetiku odabranog američkog beat-trojca: Lawrencea Ferlinghettija, Jacka Kerouaca i Garyja Snydera. 
 
Susret će se održati pred publikom uz ograničen broj mjesta i pridržavanje epidemioloških mjera, a bit će prikazan i uživo na Facebook stranici Američkog kutka Zagreb

Prijave za prisustvovanje su obavezne i primaju se na: e-mail: knjiznica.augusta.cesarca@kgz.hr // telefon: 01/2313 - 066 // ili osobno u Knjižnici.


Gordana Kovačić (Zagreb, 1970.), profesionalna spikerica, diplomirala je, magistrirala i doktorirala logopediju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s užim zanimanjem za glas vokalnih profesionalaca – govornika i pjevača. Autorica je prvog hrvatskog sveučilišnog udžbenika o ljudskom glasu i 30-ak izvornih znanstvenih radova. Temeljem akademske izvrsnosti nagrađivana je domaćim i stranim stipendijama. Ugledna međunarodna nagrada Huygens dodijeljena joj za izvorni međunarodni interdisciplinarni projekt o akustičkim obilježjima klapskog pjevanja, tarankanja i ojkanja odvela ju je 2002/03. na Institut za fonetske znanosti Sveučilišta u Amsterdamu u Nizozemsku gdje se usavršavala tri godine. Glasom se ne bavi samo znanstveno nego i izvedbeno. Od sredine 1990-ih pjeva jazz. Nastupala je s brojnim hrvatskim jazzistima, a ponajviše s malim ansamblima Mire Kadoića, Ladislava Fidrija i Damira Dičića, te snimala s Big Bandom HRT-a. Godine 2014. oformila je s nagrađivanim glazbenikom, skladateljem i aranžerom Lukom Žužićem vokalno-klavirski duo DuArte. Dugi niz godina, od polovice 1990-ih vodila je autorske jazz-emisije na radiju (Radio Velika Gorica, Radio Samobor), pisala o jazzu (Homo Volans, WAM) i vodila TV-emisiju Vrijeme je za jazz na HRT-u (1997/98.). Kao istinska poklonica poezije, samostalno je producirala autorske poetsko-glazbene emisije Stihovi i glazba (2010.) i Poetska četvrt (2014./15.) na Hrvatskom radiju, HRT. U travnju 2020. entuzijastično je pokrenula digitalnu pjesničku platformu Poetski tren – na YouTube kanalu Poetski tren - YouTube i na Facebooku Poetski tren | Facebook. Cilj je promocija suvremene hrvatske poezije uz pokoje strano ime u formatu novog umjetničkog djela – poetskog videa – utemeljenog na kreativnoj suradnji poezije, interpretacije stihova, glazbe i vizualnih umjetnosti. Poetski tren trenutno sadrži 85 naslova.

Kruno Lokotar (Daruvar, 1967.), diplomirao je komparativnu književnost, povijest i bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljuje kritiku, kulturološku publicistiku, esejistiku, putopise… preferira hibridne žanrove. Uređivao je, između ostaloga, kulturni magazin Godine nove i niz drugih publikacija, izbora, emisija... Za HTV3 snimio je preko 200 epizoda emisije Prekid programa zbog čitanja. Uredio je više od 450 knjiga, od toga više od 400 naslova domaćih i regionalnih autora. Od 2002. do 2007. bio je glavni urednik AGM-a. 2004. godine dobio je prvi put dodijeljenu nagradu Kiklop za najboljeg urednika. Za suradnju s Mirkom Ilićem dobio je Zlatnu medalju američkog udruženja dizajnera (koja uopće nije od zlata). Ustanovio je nagrade Na vrh jezika (za poeziju) i Prozak (za prozu) za autore do 35 godina, a od godine 2015. i festival Prvi prozak na vrh jezika.
Od 2007. do kolovoza 2015. godine radio je kao urednik domaće i regionalne beletristike i publicistike u izdavačkoj kući Algoritam. 2015. godine osnovao je udrugu Kultipraktik.
Trenutno radi kao freelancer i vanjski urednik kod nekoliko nakladnika i kultur-treger za svoju dušu, a za umjetnost, kulturu i obrazovanje generalno. Član je HZSU-a u sekciji književnost i potpredsjednik Hrvatskog društva pisaca. Njegovi autori dobili su sve iole relevantne domaće i regionalne nagrade, kao i pokoju međunarodnu. Uredio je više od 450 knjiga, od toga više od 400 naslova domaćih i regionalnih autora.
Tijekom 2015. godine pokrenuo je Spikigin, storytelling scenu u Zagrebu.
2016. godine pokrenuo je prvu svjetsku Nagradu za književnost na društvenim mrežama – Post scriptum. Urednik je programa Mediteranskog festivala knjige od njegova pokretanja 2016. godin i Premium programa Interlibera od 2017. godine. Većim dijelom je osmislio, dizajnirao i koordinira izdašnu (10.000 € bruto) Nagradu Fric za najbolju proznu knjigu. Potpredsjednik je društva pisaca Hrvatske. Većinu raznolikih aktivnosti objedinjuje na svojoj FB stranici. Obećao si je da neće više otvarati nova područja borbe, ali baš mu je nešto zgodno palo na pamet…