Divna Šimatović, gitara & Abdul Aziz Hussein, klarinet

Koncert 31.10.2022. | ponedjeljak Knjižnica Knežija Početak događanja: 18:00
Divna Šimatović hrvatska je gitaristica posebna po urođenoj muzikalnosti i senzibilnosti (Klasika.hr). Nastupi u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, Hrvatskom glazbenom zavodu, Preporodnoj dvorani, Zlatnoj dvorani Instituta za povijest, Muzeju Mimari, Matici hrvatskoj, palači Dverce, Starogradskoj vijećnici, Muzeju za umjetnost i obrt, galeriji „Klovićevi dvori", Europskom domu, Centru za kulturu Novi Zagreb, DK Novi Grad i Marija Bistrica, galeriji Prica u Samoboru, Arheološkom muzeju u Zagrebu, Hrvatskim domovima u Vukovaru i Slatini, Glazbenom paviljonu u Zagrebu, Gradskoj galeriji Zabok, Napretku, na Nadbiskupskom dvoru Zagrebačke katedrale, na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, na Akademiji za umjetnost i kulturi u Osijeku i dr., samo su dio gostovanja.
Nastupala je kao solistica sa Simfonijskim puhačkim orkestrom Hrvatske vojske u Velikoj dvorani Lisinski pod ravnanjem dirigenta Vukovajac-Dugana te s Hrvatskim komornim orkestrom pod vodstvom maestra Vaupotića. Svirala je, također, i s gudačkim kvartetom Rucner te u duu sa svojim bratom Ivanom. Osim koncerata diljem Hrvatske i u inozemstvu, Divna je redovita gošća u televizijskim i radioemisijama: Dobro jutro Hrvatska, Majstori svirači, Na pragu uspjeha te Od portreta do portreta.
Usavršavala se kod prof. Ricarda Galléna na najvišem stupnju izobrazbe za glazbenike instrumentaliste u Njemačkoj – poslijediplomskom studiju Konzertexamenu na Hochschule für Musik Franz Liszt Weimar. Diplomirala je s uspjehom magna cum laude u klasi prof. Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Pohađala je brojne majstorske radionice i usavršavala se kod poznatih gitarista: Xhevdeta Sahatxhije, Lukasza Kuropaczewskog, Zorana Dukića, Petrita Çekua, Paola Pegorara, Sanela Redžića, Margarite Escarpe, Thomasa Offermana, Alejandra Córdove, Gorana Krivokapića, Aniella Desiderija, Carla Marchionea i dr.
Osim brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim natjecanjima, dobila je i Dekanovu nagradu za iznimna postignuća. Tijekom studija bila je podupirana stipendijama za izvrsnost. Bavi se i pedagoškim radom podučavajući na Glazbenom učilištu Elly Bašić.



Abdul-Aziz Hussein (1992.) diplomirao je klarinet na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Davorina Brozića, a usavršavao se na Conservatoire à rayonnement régional u Versaillesu u klasi Philippa Cupera. Glazbeno obrazovanje počeo je u Glazbenoj školi Zlatka Balokovića u Zaprešiću, a nastavio u Srednjoj glazbenoj školi Vatroslaav Lisinskog u Zagrebu gdje maturira 2011. u razredu Bruna Philippa. Iste godine upisuje studij klarineta na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Milka Pravdića. Tijekom studija bio je na jednogodišnjoj razmjeni studenata na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi Tadeja Keniga.
Dobitnik je sedam prvih nagrada na Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa od kojih su četiri na regionalnim, a tri na državnim natjecanjima. Godine 2010. sudjeluje na izboru predstavnika Hrvatske za Eurovizijsko natjecanje mladih glazbenika u Beču. Na Međunarodnom natjecanju Woodwind&Brass u Varaždinu 2015. godine osvaja prvo mjesto u najvišoj kategoriji klarinetista. Godine 2016. pobjednik je 5. natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo. Za svoj je rad nagrađen Dekanovom nagradom, Nagradom HDS-a i priznanjima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.
Redovno održava nastupe i predavanja u zemlji i inozemstvu od kojih izdvaja: Festival klarinetista na Kanarskim otocima u Španjolskoj, Glazbene večeri u Sv. Donatu, Osorske glazbene večeri, Muzički bienale Zagreb te solistički nastup uz pratnju Simfonijskog orkestara Hrt-a, s kojim je 2016. godine praizveo originalno djelo Aarona Coplanda: Koncert za klarinet i gudački orkestar.
Sudionik je brojnih seminara kod eminentnih glazbenika i pedagoga kao što su Guy Deplus, Philippe Cuper, Mate Bekavac, Davor Reba, Nicolas Baldeyrou, Jože Kotar, Radovan Cavallin, Sharon Kam, Nicholas Cox, Chen Halevi, Nikola Srdić, Luis Gomes i dr.


Program

- Stjepan Šulek: Tri trubadurske - Sjeta, Sonet, Svečanost
- Sanda Majurec: Pebbles and Ripples
- Giulio Regondi: Etida br. 5
- Heitor Villa-Lobos: Etida br. 2
- Manuel Ponce: Sonatina - Allegro non troppo, Andante, Vivace

Duo Alhambra

- Astor Piazzolla: Historie du Tango - Bordel 1900, Café 1930, Nightclub 1960, Concert d'aujourd'hui
- Manuel de Falla: Asturiana, Nana i Polo iz Siete canciones populares Españolas
- Béla Kovács: A la Flamenco