Djeca su poput ruskih pisaca

Izložba 21.06.2024. - 02.09.2024. Knjižnica Knežija Odjel za djecu i malde
Djeca su poput ruskih pisaca: ona imaju oči koje u neuglednom svijetu vide sve ono fantastično i vedro, mudrost i ljepotu koja doseže do krajnjih granica mogućega, čak i dalje od toga.
Djeca su uistinu poput ruskih pisaca: ona imaju lakoću u duši i svjetlost u očima, čak i kada plaču.
Djeca su, bez ikakve sumnje, poput ruskih pisaca: njima je svijet poput oblaka - uvijek ga vide u drukčijem svjetlu i obliku, što daje stvarnosti obrise koji zrače nadom i kad je sumorna.
Djeca su, naglasimo još jednom, poput ruskih pisaca: njihov je pogled dubok i kad je nehajan, nije mu ništa nebitno, čak ni tromi let muhe iznenađene ljetnom sparinom.

Sve su to znale u vrtićarcima iz DV Grigora Viteza prepoznati odgojiteljica savjetnica i dramska pedagoginja Božica Knežević, odgojiteljica mentorica Mirta Pucek i odgojiteljica Dijana Horvat. Puštale su djeci da izrezuju deblji karton, a kad bi im bilo teško, izrezivale su, po dječjim uputama, umjesto njih. Bojile su s njima i, naravno, i same bile obojene. Našlo se tu i papirnih rolica i kojekakvih drangulija, odbačenih koještarija, drugima nebitnih, zaboravljenih, kojekuda ostavljenih... No sve su te sitnice u dječjem svijetu važne, nezamjenljive, korisne... Djeca su ekolozi s rođenjem. Oni ljube svijet u kojemu žive i svijet ljubi njih, recikliraju sa strašću umjetnika, iskreno se dive, zamjećuju ljepotu oko sebe i prenose je u svoj rad.
Njihovi su radovi sukus ljetne raskoši boja, nesputane radosti i tako prirodno u njima prisutne brige o svojemu planetu.
Rezultat je šarena i zanosna likovna izložba postavljena u izlozima knjižnice, blagoglagoljiva u svakom svojemu potezu, riznica tajnovitih i beskrajnih morskih priča.