Dječja ljubav

Izložba 08.02.2021. - 10.03.2021. Knjižnica Knežija Odjel za djecu i mlade

 

Kako je jednostavna dječja ljubav! Ne trebamo razmišljati voli li nas ili ne voli, jer dijete jasno pokazuje svoju ljubav: riječima, pokretima, osmijesima, crtežima... Bilo bi lijepo kad bismo dopustili da se dječja ljubav nastani u našim srcima. I to je moguće prestanemo li analizirati svaku sitnicu na onom drugom, otpustimo li predrasude i pokažemo li ljubav, i to s užitkom, baš kao što to čine djeca.
 

Kako je jednostavna dječja ljubav! Dijete će nacrtati osmjehnuto srce i u njega smjestiti cijeli svijet, a u njegovo središte stavit će one koje najviše voli. Nacrtat će razdragan cvijet i na svakoj njegovoj latici one zbog kojih dječje srce radosno kuca. Obično su to roditelji, braća, sestre, prijatelji, bake, djedovi, odgojiteljice, a nađe se i pokoja teta knjižničarka.
 

Kako je jednostavna dječja ljubav! Ne skriva se iza maski, ne prerušava se, ne prikriva svoju snagu omatajući je u zakučaste izraze, koje ne bi dešifrirao ni kralj Salamon.
 

Kako je jednostavna i kako je divna dječja ljubav! Ta činjenica bila je misao vodilja odgojiteljici savjetnici i dramskoj pedagoginji Božici Knežević da s odgojiteljicom Dijanom Horvat, autoricom plakata, s majčinskom nježnošću potaknu malene polaznike DV Grigora Viteza da na papiru, koristeći vodene boje, pastele i kolaž, vrpce i kojekakve drangulije, pokažu što je za njih ljubav. Dok se lagano okreću u izlogu knjižnice, njihovi likovni uradci učine da svaki prolaznik na trenutak zastane privučen nevinošću i čistoćom njihova ljubavnog očitovanja.