Doc.dr.sc. Krešo Pandžić: Klimatske promjene – zeleno gospodarstvo

Predavanje 28.10.2020. | srijeda Knjižnica Špansko-jug Početak događanja: 18:00 Doc.dr.sc. Krešo Pandžić
Ograničenje globalnog zatopljenja na 1.5 °C nije nemoguće, ali to zahtijeva neviđene promjene u svim sferama društva. Da bi se postiglo ograničenje globalnog zatopljenja na 1.5 °C potrebno je svesti na nultu razinu neto kumulativne emisije CO2 i smanjiti buduće ne-CO2 radijacijsko forsiranje koji  određuju vjerojatnost ograničenja globalnog zatopljenja na  1.5°C. Da bi se to ostvarilo potrebno je, sukladno Pariškom sporazumu iz 2015. godine, provesti restrukturiranje postojećeg gospodarstva na zeleno: razvoj tehnologija i promjena načina ponašanja; postići udio 70-85% obnovljive energije do 2050. godine; izbaciti ugljen iz proizvodnje električne energije do 2050. godine u postojećem obliku; povećanje upotrebe plina u odnosu na naftu; smanjiti emisije u stanogradnji i prometu; promjene u gospodarenju zemljištem; obnova prirodnih ekosustava; investiranje u energiju 1.8% GDP-a u razdoblju 2015-2030. godine.
Zadržavanje globalnog zatopljenja na 1.5 °C ide ruku pod ruku s ostvarenjem drugih globalnih ciljeva kao što su održivi razvoj i iskorjenjivanje siromaštva.
 
Doc.dr.sc. Kreše Pandžić je rođen 1956. u Drinovcima. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1979. zaposlen je u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ). Od 1994. do 2000. godine bio je pomoćnik ravnatelja Službe za istraživanje i razvoj DHMZ-a, od 2000. godine je pomoćnik ravnatelja DHMZ-a Službe za motrenje vremena i kilme. Od 2014. do 2018. godine zamjenik je ravnatelja DHMZ-a te od 2018. godine viši savjetnik u kabinetu glavne ravnateljice DHMZ-a. Istovremeno je naslovni docent na Prirodnoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, predajući kolegij Sinoptička meteorologija (analiza i prognoza vremena) od 1992. do 2012. godine. Krešo Pandžić vrlo je aktivan i na međunarodnoj razini. Predstavljao je Hrvatsku u Komisiji za osnovne sustave Svjetske meteorološke organizacije od 1994. do 2019. godine, član je INTAD-RA VI, mreže regionalnih savjetnika stalnih predstavnika Svjetske meteorološke organizacije. Predstavnik je Republike Hrvatske u Međuvladinom panelu za klimatske promjene (IPCC). Sudjelovao je na mnogobrojnim međunarodnim sastancima, radionicama te  znanstvenim i stručnim skupovima.
Član je Američkog meteorološkog društva  i Hrvatskog meteorološkog društva. Autor je sveučilišnog udžbenika: Analiza meteoroloških polja i sustava. Radio je kao urednik knjiga, objavio je preko 20 znanstvenih radova u inozemnim časopisima i veći broj stručnih radova i publikacija u zemlji.

Zbog epidemioloških mjera ograničen je broj posjetitelja koji mogu pratiti događanja u prostoru knjižnice. Za zainteresirane koji žele poslušati ovo predavanje obvezna je prethodna predbilježba kod dežurnog informatora. 

Na slici: Trajektorije emisije stakleničkih plinova prema scenariju globalnog zatopljenja do 1.5°C: horizontalna os – godine; vertikalna os – ekvivalent emisije CO2 u Mt. U legendi desno navedene su oznake za pojedine komponente emisija, odozdo prema gore: tehnologije uklanjanja ugljika, korištenje zemljišta i šumarstvo (land use change and forestry - LULUCF); električna energija, industrija, promet, usluge, stanovanje, poljoprivreda bez CO2, ostalo bez CO2, neto emisija (prema Europska komisija, 2019).