Dolomiti

Izložba 13.01.2020. - 03.02.2020. Knjižnica Savica Odjel za odrasle Vera Jurić i Ivana Palešćak

Veličanstvenu ljepotu i čudesnu prirodnu raznolikost Dolomita, planinskog masiva u Istočnim Alpama, u sjeveroistočnoj Italiji, ovjekovječile su svojim fotoaparatima zaljubljenice u prirodu i fotografiju Vera Jurić i Ivana Palešćak.    

Vera Jurić rođena je i školovana u Zagrebu, gdje je završila gimnaziju, a potom i Stomatološki fakultet. Odrasla uz oca koji se iz hobija bavio fotografijom, pa je i kuhinju pretvarao u tamnu komoru, već je u osnovnoj školi kao slobodnu aktivnost izabrala fotografiju. Dolaskom u Fotoklub Zagreb počinje njezino ozbiljnije bavljenje fotografijom. Članica je od 2004. godine, a izlagala je na klupskim natječajnim izložbama, nacionalnim pa i međunarodnim, uz nagrade i pohvale. Najveći utjecaj na njezino poimanje fotografije imali su tečajevi Estetika 1, 2 i 3 pod vodstvom mr. sc. Damira Tiljka. Od 2015. volontira u Fotoklubu Zagreb na mjestu tajnice.

Ivana Palešćak rođena je 1984. u Zagrebu, a nakon srednjoškolske diplome završava i Ekonomski fakultet. Prve simpatije prema fotografiji javljaju se još u djetinjstvu, uz maleni obiteljski fotoaparat Kodak. Njezina ozbiljnija fotografska pustolovina i otkrivanje magičnog svijeta fotografije započinje učlanjenjem u Fotoklub Zagreb 2016. godine te pohađanjem tečajeva pod vodstvom profesora Vladimira Šimunića. Aktivan je član Kluba, a pojedinim radovima sudjeluje u klupskim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu (Austrija, Italija) te na Fotofestivalima u Kini i Južnoj Koreji. Uz fotografiju, boravak u prirodi te planinarenje, kada obaveze i uredski posao dopuste, zaokružuju cjelinu koja predstavlja odmak od ubrzane svakodnevice, u kojem kombinacija fizičke aktivnosti, kreativnosti i zena nema premca.