dr. sc. Željka Kamenov: Što sad ljubav ima s tim?

Tribina 17.02.2022. | četvrtak Knjižnica Vjekoslava Majera Početak događanja: 20:00 prof.dr.sc. Željka Kamenov
Tijekom 20 godina istraživanja intimnih ili partnerskih odnosa autorica je dobila odgovore na mnoga pitanja koja si većina nas postavlja želeći znati što čini dobru vezu i kako ju ostvariti i zadržati.

Koja su to ključna obilježja dobrog partnera ili partnerice?
Kako ja sam ili sama utječem na vezu koju imam?
Što možemo učiniti da nam veza bude bolja i da njome budemo zadovoljniji?
Kako zadržati dobar odnos uz svakodnevne poteškoće i probleme kojima smo izloženi u suvremenom društvu?
Zbog čega dolazi do prekida veze i kako se s njime možemo lakše nositi?

U svom će izlaganju autorica pregledno prikazati brojne spoznaje do kojih je sa svojim suradnicama došla istražujući obilježja partnera, dinamiku odnosa i karakteristike konteksta u kojem se odnos odvija te nastojati pružiti neke nove uvide u odrednice kvalitetne ljubavne veze.

Prof. dr. sc. Željka Kamenov je redovita profesorica na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje kolegije iz područja socijalne psihologije, bliskih odnosa, komunikacijskih vještina i istraživačke metodologije.
Njezini su znanstveni interesi usmjereni na područje socijalne kognicije, područje bliskih odnosa, rodne (ne)ravnopravnosti i stigmatizacije marginaliziranih grupa.

Vodila je niz domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata, među kojima su „Uloga socio-kognitivnih procesa u samoregulaciji i interpersonalnim odnosima“, „Percepcija, iskustvo i stavovi o rodnoj diskriminaciji u RH“, „Nacionalni i europski identitet“, „Rodne, generacijske i kulturalne razlike u izražavanju ljubavi među bračnim partnerima“, „Manjinski stres i mentalno zdravlje osoba homoseksualne i biseksualne orijentacije u Hrvatskoj“ te „Obilježja partnera i njihove međusobne interakcije koja doprinose održavanju kvalitetnih partnerskih odnosa u kontekstu destabilizacijskih izazova u suvremenom društvu“.
Jedna je od kreatorica i suradnica na aktualnom projektu „Kako smo? Život u Hrvatskoj u doba korone“.

Objavila je deset knjiga, nekoliko poglavlja u knjigama i preko 50 znanstvenih radova, a koautorica je i novog udžbenika iz psihologije za gimnazije. Održala je brojna pozvana predavanja i podnijela više od 150 priopćenja na međunarodnim i domaćim znanstvenim i stručnim skupovima.
Dobitnica je državne „Nagrade Ivan Filipović“ za doprinos visokom školstvu u RH.

Iz epidemioloških razloga ograničen je broj mjesta u publici pa Vas molimo da svoj dolazak najavite na mail: knjiznica.v.majera@kgz.hr ili telefon 01/ 6676 893.
Ulaz je dozvoljen uz covid potvrdu, test ili potvrdu o preboljenju, obavezno je nošenje maske.
Hvala.