Dugo, toplo ljeto

Izložba 07.06.2024. - 31.07.2024. Knjižnica Augusta Cesarca, Šubićeva Odjel za odrasle Likovna radionica Prečko 50+
Sanja Ravnih-Horvat
Izložba je organizirana u okviru projekta 65 plus u suradnji s Udrugom umirovljenika Prečko 50+. U okviru spomenute udruge djeluje i Likovna radionica Prečko 50+ čiji članovi izlažu radove na ovoj izložbi.

Autorice izloženih radova: Gordana Jelača, Višnja Krpan, Marina Matković, Katica Milković, Sanja Ravnih-Horvat, Jadranka Sučkovski, Zora Šušak

Riječima autorica....
Izložba kao topao, sunčan dan pršti od radosti ljetnog opuštanja i razigranosti motiva koje ljeto pruža, te svega što nas emotivno i inspirativno nadahnjuje i oplemenjuje u našoj umjetnosti. Opus izloženih slika bogat je najrazličitijim likovnim tehnikama od kojih je vrlo omiljen akvarel. Često koristimo akril i ulje na platnu i ljepenku, a ponekad pastel i olovku. Motive pronalazimo u stvarnosti koja nas okružuje i polazna je točka za individualni doživljaj i kreaciju. Uspješan slikarski izražaj postignut je dobrim kompozicijama, perspektivama, konstrukcijama i koloritom. Nadamo se da naše slike u oku promatrača pobuđuju pozitivne asocijacije, osjećaje i ljepotu.

O nama...
Likovna radionica Prečko 50+ (dalje Radionica), jedna je od aktivnosti Udruge umirovljenika Prečko 50+, Zagreb. Aktivna je kontinuirano od osnutka 2010. godine pod umjetničkim vodstvom više akademskih slikara. Članovi obrađuju različite likovne tehnike uz bogatstvo motiva po individualnom izboru polaznika i inspiraciji, kao i po zadanom programu predložaka, (mrtva priroda, model) ili promatranjem u prirodi. Uz svladavanje i usavršavanje likovnog izričaja, Radionica svoju punu vrijednost dobiva kroz poticanje stvaralaštva osoba treće životne dobi, njihove socijalizacije i čuvanja zajedništva.
 
Slike i umjetničke predmete članovi Radionice javnosti s ponosom, neprekidno već 14 godina, uspješno predstavljaju na brojnim skupnim i samostalnim izložbama, pretežno u Knjižnicama grada Zagreba. Izložbe su raznovrsnih motiva i likovnih tehnika ovisno o dogovorenoj temi, godišnjem dobu ili izboru izlagača. Redovno izlažemo na državnim i međunarodnim prigodnim izložbama (Božić, Uskrs, Fašnik…), a aktivno sudjelujemo i u radu likovnih kolonija. Polaznici Radionice aktivno sudjeluju u kreativnim programima projekta 65 plus Knjižnica grada Zagreba. Udruga je članica Hrvatskog sabora kulture te polaznici naše Radionice sudjeluju na njihovim slikarskim radionicama i natječajima sa zapaženim rezultatima. Udruga umirovljenika Prečko 50+, Zagreb članica je Matice umirovljenika Grada Zagreba i Matice umirovljenika Hrvatske.
 
Izložba je organizirana u okviru projekta 65 plus sufinanciranog sredstvima Grada Zagreba.