Ekološki osviještena Generacija K

Mjesec hrvatske knjige 28.10.2022. | petak Knjižnica Ivana Gorana Kovačića Početak događanja: 17:30 Projekcija filma
Projekcija filma 70/30 danske redateljice Phie Ambo.

Filmska projekcija ostvarena je u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Danske povodom obilježavanja trideset godina diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Kraljevine Danske, a namijenjena je učenicima srednjih škola.

Klimatska kriza najveća je kriza koja pogađa čovječanstvo pa ne čudi što je pojam klimatske krize postao dio svakodnevnog rječnika, ne samo stručnjaka nego i svakog savjesnog građanina.

Jedna od tehnološki najrazvijenijih zemalja Europske unije, predvodnik tranzicije i rastuće zelene ekonomije, Kraljevina Danska, ove je godine proslavila trideset godina diplomatskih odnosa s Republikom Hrvatskom.

Upravo povezujući temu Mjeseca hrvatske knjige 2022. Generacija K i promovirajući energetsku tranziciju kao zajednički cilj, u Knjižnici Ivana Gorana Kovačića u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Danske prikazat će se dokumentarni film 70/30 danske redateljice Phie Ambo.

Film 70/30 progovara o teškom stanju klimatske krize te prati politički proces donošenja danskog Zakona o klimi kao prvog takvog u svijetu. Ususret izborima 2019. godine, tisuće danskih srednjoškolaca izašlo je na ulice demonstrirajući raspoloženje u društvu i ukazujući na ozbiljnost klimatske krize kojoj svjedočimo i kojoj treba ozakoniti rješenje. Ambiciozan cilj danske vlade (smanjiti emisiju ugljikovog dioksida za 70 posto do 2030. godine te zabrana eksploatacije nafte iz Sjevernog mora) postao je glavna politička agenda tadašnjih izbora. Je li moguće uskladiti realne političke i ekonomske ciljeve s ambicioznom hitno potrebnom zelenom tranzicijom?

Phie Ambo danska je redateljica odrasla u Snekkersonu u Danskoj. Diplomirala je režiju dokumentarnog filma 2003. godine na National film school of Denmark. Potpisuje režiju nekoliko nagrađivanih dokumentarnih filmova od kojih su značajniji Family (2001.), Gambler (2005.) i Mechanical love (2007.).