Eto me u mirovini, što sad?

Predavanje 01.10.2024. | utorak Knjižnica Novi Zagreb Početak događanja: 18:00 Odjel za odrasle Jasna Čurin
Svaki čovjek tijekom života doživljava promjene na psihofizičkom, obiteljskom i socijalnom planu, tako da nas razne promjene zateknu i u starijoj životnoj dobi. Promjene traže prilagodbe kako bismo zadovoljnije živjeli, pa i starili. Jedna od velikih životnih promjena je umirovljenje i to upravo s psiho-socijalnog aspekta. Kako se prilagoditi na život u mirovini, što odlaskom u mirovinu gubimo, a što dobivamo? Koje mogućnosti možemo odabrati, a kako gubitke pretvarati u dobitke? Život u mirovini ne mora biti svršetak, već može biti novi početak! Kako društvo gleda na „treću generaciju“, koje predrasude postoje, na što ukazuju i upozoravaju  najnoviji demografski podaci? Ako ste već dugo u mirovini podijelite s nama vaša iskustva, ako ste u mirovini od nedavno saznajte što vas očekuje, a ako se u mirovinu tek spremate ovo je odlična tema za vas!

Jasna Čurinprof. psih., gotovo cijeli profesionalni vijek provela je u području obrazovanja odraslih, a unutar toga u području cjeloživotnog obrazovanja starijih osoba. Od osnutka do odlaska u mirovinu vodila je program Sveučilište za treću životnu dob POU-a Zagreb. Kroz to vrijeme razvili su se razni programi, kako u našoj sredini tako i na planu međunarodne suradnje, kroz koje su starije osobe mogle ispuniti slobodno vrijeme i ostvariti osobni razvoj. Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Republike Hrvatske 2018. godine dodijelila joj je priznanje za profesionalni rad i doprinos u razvoju obrazovanja odraslih. Nakon odlaska u mirovinu i dalje je aktivna te se nastoji stručno usavršavati, učeći od drugih i podučavajući druge. Pročelnica je Sekcije psihologa u mirovini Hrvatskog psihološkog društva (PUM-a).

Predavanje je dio ciklusa edukativnih radionica i predavanja Stariji za starije.

Knjižnice grada Zagreba, projekt 65 plus i Hrvatsko psihološko društvo - Sekcija psihologa u mirovini (PUM-a) pozivaju vas na edukativne programe kojima obilježavaju 1. listopada, Međunarodni dan starijih osoba. Ovim programom želimo skrenuti pozornost na teme relevantne za starije osobe i njihovu okolinu, a na koje društvo nerijetko zaboravlja. Često su stariji još uvijek „generacija u sjeni“ iako je, prema svim demografskim pokazateljima, 60+ najbrže rastuća dobna kategorija stanovništva. Ciklus je organiziran uz podršku Komisije za knjižnične usluge osoba s invaliditetom i osoba s posebnim potrebama Hrvatskog knjižničarskog društva te Grada Zagreba.

Ostala događanja:
 
radionica - Subjektivna dob: koliko se starima osjećamo - dr. sc. Jasminka Despot Lučanin, psihologinja
četvrtak, 3. listopada 2024. u 10:30 - Gradska knjižnica, multimedijalna dvorana, Starčevićev trg 4
Za radionicu je potrebna predbilježba.
e-adresa: marijana.rogic.bocchetti@kgz.hr, telefon: 01/4694-304
 
predavanje - Vozači starije životne dobi i sigurno sudjelovanje u cestovnom prometu - mr. Ljiljana Mikuš, prof. psihologije
četvrtak, 3. listopada 2024. u 18:00 - Knjižnica Augusta Cesarca, Šubićeva 40 / 2. kat