Europska stabla u europskom vremenu

Predavanje 05.06.2019. | srijeda Knjižnica Knežija Početak događanja: 17:30 Odjel za djecu i mlade

Biljke kao indikatori vremena i klime imaju veliko značenje pri proučavanju klime određenog područja. Prisutnost pojedinih biljnih vrsta, kao i njihov raspored, ukazuju na određene makroklimatske karakteristike područja. No, o lokalnim karakteristikama klime, odnosno o mikroklimatskim promjenama u području, jedan od najznačajnijih pokazatelja je ritam rasta i razvoja biljaka.
Posljednji je trenutak da promijenimo način života i okrenemo se zelenoj budućnosti u kojoj će biljni svijet biti srce održivog razvitka i zelenoga gospodarstva. Odgovor za održivo upravljanje prirodom u našim je rukama. Stoga se valja priključiti milijunima ljudi koji će i ove godine obilježiti Dan zaštite okoliša i pridonijeti naporima usmjerenim prema skretanju pozornosti svjetskih vođa na potrebu žurnog djelovanja i sustavnog rada na zaštiti prirode.
Učenici Osnovne škole Marije Jurić Zagorke, koji su uključeni u Globe program, predstavit će učenicima OŠ Matije Gupca svoje rezultate rada u Erasmus projektu pod nazivom European trees within European weather. Učenici su tijekom dvije godine pratili promjene u atmosferi i listanje i žućenje hrasta i breze.

Voditeljica projekta i mentorica: Lidija Žišković, prof. biologije i kemije.