Festival tolerancije JFF Zagreb - izložba plakata ReD

Izložba 04.03.2022. - 04.04.2022. Knjižnica Dubrava Čitaonica dnevnog tiska
Autor plakata: Dejan Dragosavac Ruta

U prostoru Čitaonice dnevnog tiska Knjižnice Dubrava možete pogledati izložbu plakata ReD, koja je nastala u suradnji Udruge Festival suvremenog židovskog filma Zagreb i UNHCR-a Hrvatska. Ovim umjetničkim projektom tematizira se položaj izbjeglica u svijetu, posebice u Hrvatskoj. Prema službenim podacima UNHCR-a trenutno je u svijetu preko 70 milijuna prisilno raseljenih osoba, od kojih se preko 85 posto nalazi u zemljama u razvoju.

Ideja izložbe ReD je putem posebno dizajniranih plakata postavljenih u najprivatniji javni prostor (unutrašnjost gradskog prijevoza) senzibilizirati, odnosno potaknuti na dijalog o položaju izbjeglica, ali i o tome kako se sami, svjesno ili nesvjesno, odnosimo prema „njima“ – kroz direktan kontakt, odnosno promišljajući i razgovarajući o njima. Ključ izložbe ReD su dizajneri. Uostalom, sam naziv izložbe je nastao spajanjem riječi "refugee" i "design". Dodatno, riječ "red" (eng. crveno) označava stupanj hitnosti problema koji je permanentan već više od sedamdeset godina. Broj izbjeglica u svijetu danas je udvostručen u odnosu na situaciju od pred tek pet godina.
 
Dizajneri i dizajnerski uredi koji su osmislili plakate su neki od najznačajnijih trenutno aktivnih u Hrvatskoj: Ana Kunej (Kuna Zlatica), Dejan Dragosavac Ruta, Iva Babaja, Bruketa&Žinić&Grey i studio Šesnić&Turković.


Više informacija o Festivalu tolerancije JFF Zagreb pronađite ovdje.
 

Tekst preuzet sa stranice: https://festivaloftolerance.com/event/red.