Francuska glazbena večer - otkazano

Koncert 03.12.2020. | četvrtak Gradska knjižnica Početak događanja: 19:00 Čitaonica novina i časopisa, I. kat
Koncert je otkazan zbog bolesti izvođača.

Nastupaju violinistica Petromila Jakas i pijanist Ivan Varošanec.

Program:

Cesar Franck: Sonata za violinu i klavir u A-duru
Allegretto ben moderato
Allegro 
Recitativo-Fantasia (Ben moderato)
Allegretto poco mosso
 
Maurice Ravel: Tzigane
 
Koncert je organiziran u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Molimo zainteresirane da se prijave na adresu: sanja.vukasovic.rogac@kgz.hr
 
Petromila Jakas (Šibenik, 1983.), uči violinu u klasama J. Škunce te O. Shourgota, a diplomira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2003. u klasi Gorana Končara. Poslijediplomske studije pohađa u Zagrebu (prof. T. Pecheny), Grazu (prof. Chia Chou), te Parizu, gdje u klasi V. Smailović - Huart 2017., pri Scholi Cantorum stječe “Dyplome de Virtuosite”.
Za rezultate tijekom studija zavrijedila je Rektorovu nagradu, a dobitnica je i više međunarodnih natjecanja glazbe (Citta di Moncalieri, 2012 - 1. nagrada; Amigdala 2014, - apsolutna 1. nagrada; Trofeo di Greci, 2015. - 1. nagrada; Paolo Barasso, 2017. - apsolutna 1. nagrada; Premio Franz Schubert, 2017. - apsolutna 1. nagrada)
Petromila se ističe izvedbama suvremenih djela za violinu solo, što joj donosi nekoliko specijalnih nagrada (Malta International Competition-Special Award 2013., Amigdala-2014., Nagrada fondacije Riccardo Viannello-2017.) te joj je udijeljena čast više svjetskih praizvedbi novih kompozicija (MBZ, 2005.; Valletta, 2013.; Klagenfurt, 2019.).
Solisički je nastupila uz orkestre: Bisyoc (Velika Britanija), Orchestra Classica di Alessandria (Italija), Šibenski gradski komorni orkestar te Zagrebački komorni orkestar u Hrvatskoj, gdje od 2016. do 2020. djeluje kao jedan od koncertnih majstora. Kao koncertni majstor simfonijskog orkestra nastupila je i 2017. u Parizu prilikom dirigentskih diploma Schole Cantorum.
Od 2004. članica je SOHRT-a, kada surađuje i sa Ansamblom za suvremenu glazbu Cantus te snima hrvatsku komornu glazbu za istoimenu diskografsku kuću.
 
Ivan Varošanec rođen je 1994. godine u Zagrebu gdje je završio osnovnu i srednju glazbenu školu Pavla Markovca u klasi profesorice Jasne Rebe. Muzičku akademiju u Zagrebu diplomirao je 2017. godine u klasi profesora Đure Tikvice. Petu godinu studija proveo je u Beču u sklopu studentske razmjene Erasmus+ na Universität für Musik und darstellende Kunst u klasi profesora Stefana Arnolda. Trenutno je student poslijediplomskog studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Rubena Dalibaltayana.
Tijekom profesionalnog obrazovanja sudjelovao je kao solist te komorni glazbenik na brojnim seminarima, festivalima te natjecanjima te je nastupao diljem Hrvatske kao i u inozemstvu (Italija, Slovenija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Njemačka, Rusija). 2012. i 2014. godine sudjeluje i nastupa na Međunarodnom festivalu i seminaru Hugo Staehle, u gradu Kasselu u Njemačkoj. 2014. godine, kao dio glasovirskog dua, osvojio je prvu nagradu na natjecanju „Remek djela glasovirske glazbe" u organizaciji konzervatorija Čajkovski i EPTA-e Rusija. 2014., 2015., 2016. te 2017. godine sudjeluje na Međunarodnom pijanističkom susretu u gradu San Danieleu u Italiji gdje 2017. godine osvaja nagradu za najbolju izvedbu djela skladatelja Johannesa Brahmsa. 
Usavršavao se s mnogim međunarodno priznatim profesorima (Natalia Trull, Fulvio Turissini, Grigory Gruzmann, Gerlinde Otto, Ruben Dalibaltayan, Julia Gubaidulina, Irina Osipova, Pascal Nemirovski, Ivan Urvalov, Jenny Zaharieva, Nino Katamadze…). Od 2013. do 2016. godine za Muzičku akademiju u Zagrebu djelovao je kao organizator ciklusa Virtuoso – koncertnog ciklusa studenata Muzičke akademije u Zagrebu održavanog u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda kao i u drugim gradovima Republike Hrvatske (Velika Gorica, Lipik, Slavonski brod).
Uz pijanistički angažman, Ivan djeluje i kao profesor klavira u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu.