Galerija VN - prvih pedeset godina

Predstavljanje knjige 17.10.2022. | ponedjeljak Čitaonica i Galerija VN Početak događanja: 19:00
Pozivamo vas na predstavljanje monografije  "Galerija VN - prvih pedeset godina" u ponedjeljak 17.10. u 19 sati.

Monografija o radu Galerije VN, knjiga je o zanimljivom i jedinstvenom galerijskom fenomenu, hibridnom prostoru izniklom u Knjižnici Vladimira Nazora kroz transformaciju čitaoničkog prostora u izložbeni.

Tijekom pedeset godina brojni renomirani hrvatski i strani autori izlagali su u Galeriji VN a u tekstovima objavljenima u monografiji prisjećaju se kako su izgledali prvi postavi njihovih mladalačkih iskoraka u svijet umjetnosti.

Galerija je kroz godine doživjela niz začudnih transformacija i događaja od travnatih, pješčanih, glinenih, zemljanih ambijentalnih instalacija, preko hologramskih projekcija nalik na vizije, do radikalnih performansa. U socijalno osjetljivim projektima pretvorena je u besplatni “vešomat” ili pak javnu kuhinju, a rado se prisjećamo i događaja poput guslanja uz tekstove iz lifestyle magazina Gloria, ili Revije za homoseksualce i nomade, prerano preminule Ivane Popović. Sve su to primjeri izložbenih začudnosti i pomicanja granica u Galeriji VN, a taj se trend stalno razvijao zahvaljujući inovativnim kustoskim tendencijama.

U tekstovima okupljenima u monografiji prikazane su brojne ideje koje stoje iza galerijskog projekta a autori su im Olga Majcen Linn, Svjetlana Ciglar, Vesna Čabrić, Darko Fritz, Ante Rašić i Mirna Rul. Knjiga donosi i intervjue s Vesnom Čabrić, Borisom Greinerom, Danielom Kovačem, Miranom Klišmanićem i Sunčicom Ostoić, potom “spomenar” s anegdotama brojnih umjetnika koji su izlagali u Galeriji te grafički prikaz galerijskih statistika što ga je koncipirao i realizirao mladi zagrebački umjetnik Mihael Giba.

 „Iako se u početku to možda i nije tako činilo, te je multifunkcionalnost prostora umjetnicima, kao i kustosima, predstavljala dodatnu težinu, Galerija VN upravo je zbog činjenice da nije tradicionalna savršena galerijska bijela kocka, već da ima još neku društvenu funkciju te vizualnu otvorenost ka ulici, postala poprište vrlo zanimljivih projekata. Upravo je hibridnost prostora, njegova čitaonička funkcija, posjećenost nestandardnom umjetničkom publikom, zauzetost tijelima zanesenim dnevnom politikom, kao i činjenica da se radi o prostoru koji je javni dnevni boravak Črnomerca, pod okriljem knjižnica, postala gorivo inspiracije raznim umjetničkim projektima.“, kaže u predgovoru monografije Olga Majcen Linn, kustosica i voditeljica Galerije VN.
Na predstavljanju monografije sudjelovat će Svjetlana Ciglar, voditeljica KGZ- Knjižnica Vladimira Nazora, Darko Fritz, kustos i istraživač, Daniel Kovač i Sunčica Ostoić, nekadašnji voditelji Galerije VN te kritičarka Mirna Rul.
Predstavljanje će začiniti izvedbeno čitanje umjetnika i pisca Borisa Greinera, koji je dugogodišnji pratitelj i „akritični kritičar“ galerijskog programa.

Monografija će se na promociji moći kupiti po promotivnoj cijeni od 50 kn.