Gitara jesenjeg vjetra

Mjesec hrvatske knjige 23.10.2019. | srijeda Knjižnica Knežija Početak događanja: 18:00 Odjel za djecu i mlade

Tri najljepša zvuka u prirodi su: zvuk kiše, zvuk vjetra u staroj šumi i zvuk oceana na obali, rekao je američki pisac i prirodoslovac Henry Beston. Glazba je svuda oko nas. Drukčija danju, drukčija noću. Zažmirimo li i osluhnemo, čut ćemo nježne zvukove trave, cvijeća, lišća, tapkanje kiše, huku vjetra... Vjetar u kosi, u oblacima, zapreten u latice, zaigran u krošnjama, moćan u valovima, šaputav među vlatima trave, ponekad jedva čujan, a katkad tako snažan i moćan, često potpomognut tapkanjem kišnih kapi, što nuka misao da iza zatvorenih vjeđa stvara slike nekih drugih, dalekih, nikad viđenih krajeva, ljudi, običaja... Na trenutak nam se učini da je vjetar dirigent i upravlja velikim orkestrom, ili da stvara zvukove gotovo istovjetne zvukovima kakvoga glazbala pod prstima vrsnoga umjetnika. Bilo kako bilo, zvuk vjetra nikoga ne ostavlja ravnodušnim, i nikada, baš nikada zvuk vjetra nije bezbojan. On uvijek ima osnovnu boju i uvijek, baš uvijek nešto govori, pripovijeda, pjeva... Što ćemo čuti, e to ovisi o stanju naše duše.

Djeca u zvuku vjetra čuju glazbu i pjesme koje razgaljuju srce, bude nezatomljivu radost i iskričave pokrete. Ma kakav zvuk vjetra bio, on uvijek, baš uvijek mami na pokret, lagan, gotovo nezamjetan, ili brz, ili mekan...

Stoga su odgojiteljica savjetnica i dramska pedagoginja Božica Knežević iz DV Grigora Viteza te odgojiteljice savjetnice Edita Dabo i Sanja Krajač izabrale stihove koji pršte od zvukova vjetra, trave, lišća, svega u prirodi. Izabrale su pjesme iz hrvatske dječje književnosti koje djeca vole, koje ih nukaju na pokret, na izražaj doživljaja vlastite duše. Kad riječ stane, čut će se zvuk gitare jesenjeg vjetra, pod vještim prstima odgojiteljice Elizabete Adambegović, te zvuk klarineta jesenjeg vjetra u rukama odgojiteljice Nensi Šćepanović, a pod budnim okom odgojiteljice Ivančice Krmpotić maleni će polaznici DV Grigora Viteza pokretima dočarati jesenski ples vjetra.

Da bi doživljaj bio potpun i onima koji imaju poremećaje sluha, pobrinut će se odgojiteljica Mihaela Jukić, koja će sve prevoditi na znakovni jezik, a odgojiteljica Dijana Horvat cjelokupni je doživljaj Gitare jesenjeg vjetra likovno izrazila, što će biti poticaj svim malenim posjetiteljima da na kraju svoje doživljaje, zvukove i glazbu pretoče u crteže.
Program je u sklopu projekta Knjižnica širom otvorenih vrata.