Glazbena tribina - tambura i međimurska popevka

Tribina 06.06.2019. | četvrtak Knjižnica Vjekoslava Majera Početak događanja: 18:30 Klara Šimičić, Valentina Šepak Molnar, Martina Kralj
Gošće glazbene tribine su djelatnice Škole za klasični balet, Odjel za narodne plesove. Predstavit će tamburu kao solistički instrument, a ne samo instrument koji se javlja u raznim sastavima. U knjižnici ćemo čuti klasičnu glazbu na tamburi kako bi publika upoznala ovaj instrument u novom kontekstu, različitom od uobičajene tradicijske glazbe.
Također, upoznat ćemo se s pjesmama Međimurja. Naime, međimurska popevka je vrsta tradicijske pučke pjesme sa sjevera Hrvatske koja je 2018. godine upisana na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva.

Program:
  1. P. Mascagni: Intermezzo iz opere Cavalleria rusticana
  2. Narodna: Lijepo pjeva za lugom djevojka
  3. G. Perlman: Israeli concertino I. stavak
  4. Narodna: Dej mi Bože oči sokolove
  5. M. Makar gl.arr.: Međimurski isječci: Kak je teško našu ljubav tajiti
    Čardaš
    Zaigrajte meni
  6. G. Perlman: Israeli concertino II. stavak
  7. Narodna: Klinček stoji pod oblokom
  8. R. Taclik: Kaj
  9. T. Uhlik: Čardaš
  10. Narodna: Hote spat
 
Klara Šimičić je glazbeno obrazovanje počela sa sedam godina. Nakon osnovne i srednje glazbene škole upisuje dvopredmetni studij glazbene pedagogije i povijesti umjetnosti na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te stiče zvanje magistre glazbene pedagogije i povijesti umjetnosti. Danas radi kao profesorica tambure i glazbeno teoretskih predmeta na Glazbenoj školi Zlatka Grgoševića u Sesvetama i profesorica je tambure u Školi za klasični balet na Odjelu za narodne plesove.
Valentina Šepak Molnar  rođena je u Bjelovaru. U Zagrebu upisuje i završava Školu za klasični balet, Odjel za narodne plesove. Potom se zapošljava u Ansamblu za narodne plesove i pjesme Hrvatske Lado kao solistica i plesačica. S ansamblom je gostovala na najvećim svjetskim pozornicama. Godine 2005. nastupila je kao prateći vokal uz Borisa Novkovića na Euroviziji. Danas radi kao nastavnica narodnih plesova na Školi za klasični balet na Odjelu za narodne plesove.
Martina Kralj od malih se nogu bavi glazbom. Nakon završene 1. gimnazije u Zagrebu, uz koju paralelno pohađa Srednju glazbenu školu Vatroslav Lisinski, upisuje studij čembala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a potom i studij teorijskih glazbenih predmeta. Oba studija uspješno završava i danas radi kao korepetitorica u Školi za klasični balet na Odjelu za narodne plesove.

    Projekt sufinancira Grad Zagreb