Gostovanje: Ivana Bodrožić: Razgovor o knjigama

Mjesec hrvatske knjige 05.11.2019. | utorak Knjižnica Dubrava Početak događanja: 18:00 sati Odjel za odrasle

Ivana Bodrožić rođena je 1982. godine u Vukovaru, opću gimnaziju pohađala je u Zagrebu, a magistrirala je na studiju filozofije i kroatistike Sveučilišta u Zagrebu.

Poeziju objavljuje u književnim časopisima Vijenac, Quorum, Poezija, a uvrštena je i u antologiju suvremene hrvatske poezije Utjeha kaosa, Miroslava Mićanovića, kao najmlađa autorica, te u antologiju Damira Šodana Drugom stranom. Pjesme su joj prevođene na više europskih jezika, a zbirka Prvi korak u tamu prevedena je u cijelosti na španjolski jezik.

Za zbirku Prvi korak u tamu, objavljenu 2005. godine, nagrađena je književnim nagradama Goran za mlade pjesnike te Kvirin Matice hrvatske, za najboljeg pjesnika do 35 godina.

Roman Hotel Zagorje (objavljen 2010. godine) dobio je nagrade Josip i Ivan Kozarac, Kočićevo pero, Kiklop. Godine 2012. izišao je njemački prijevod tog romana u uglednoj izdavačkoj kući Hanser te u francuskoj Acte Sud. Preveden je i na srpski, slovenski, češki, makedonski, turski i danski jezik. Prema istom djelu, kao koscenaristica, Ivana Bodrožić zajedno s nagrađivanom bosanskohercegovačkom redateljicom Jasmilom Žbanić napisala je scenarij za igrani film.

Dobitnica je Večernjakove nagrade Ranko Marinković (2. mjesto) za najbolju kratku priču u 2011. godini.

Ostala djela: kratka priča Pričaj mi o tome, pjesničke zbirke Prijelaz za divlje životinje, In a sentimental mood, zbirka kolumni Za što sam se spremna potući, zbirka priča 100% pamuk, roman Rupa.