Grad u Gradskoj: Cvjetni trg

Tribina 01.10.2024. | utorak Gradska knjižnica Početak događanja: 19:00 Galerija Kupola, 3. kat
Razglednica iz grafičke zbirke Zagrabiensia
Gosti su Silva Kalčić i Darko Šimičić
Urednik i voditelj: Saša Šimpraga
Autorica izložbe: Ivana Fištrek

Važne gradske trgove svi znaju, no svatko ih doživljava drugačije. Povijesni razvoj zagrebačkog Cvjetnog trga bilježi nekoliko osnovnih faza, a ova aktualna traje gotovo trideset godina. Specifičnost sadašnjeg rješenja trga je mjestimična improvizacija koja je nastupila nakon uređenja 1995. godine. Isprva postavljeni mramorni stolovi za cvjećare, uslijed pobune kulturne javnosti, zamijenjeni su sa šest kioska na južnoj strani trga. To privremeno rješenje preživljava desetljećima i bitnije se ne propituje iako zagušuje trg i blokira logične pješačke pravce i vizure.

O mogućnostima drugačije prisutosti cvjećarske djelatnosti, koja na trgu ima kontinuitet i po kojoj je i kolokvijalno trg nazvan, općenito o Cvjetnom ali i drugim zagrebačkim trgovima u centru grada kao mjestima društvenosti i poligonima za kulturu i umjetnost, njegovim kvalitetama i onome što  treba poboljšati, Saša Šimpraga razgovarat će s povjesničarkom umjetnosti Silvom Kalčić i kustosom Darkom Šimičićem.  

Povodom tribine, u Galeriji Kupola, bit će postavljena prva u nizu jednovečernjih tematskih mini izložbi s izborom iz građe zagrebačke zavičajne zbirke Zagrabiensia pri Gradskoj knjižnici. Autorica izložbe je Ivana Fištrek. 

O gostima:
Izv. prof. dr. sc. Silva Kalčić je povjesničarka umjetnosti, doktorirala je u području arhitekture i urbanizma na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Predaje na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Autorica je nekoliko knjiga, radila je kao kustosica i urednica stručnih časopisa.

Darko Šimičić je kustos, kolekcionar i kulturni radnik. Suosnivač je i voditelj Instituta Tomislav Gotovac u Zagrebu. Područja njegovog interesa su umjetničke strategije povijesnih avangardi, rubne medijske forme, umjetnički aktivizam i postavangardne prakse druge polovice 20. st.
Više o projektu Grad u Gradskoj pročitajte na: https://www.kgz.hr/hr/knjiznice/gradska-knjiznica/projekti-9689/grad-u-gradskoj/64378.

Grad u Gradskoj nastao je u suradnji Udruge za nezavisnu medijsku kulturu, izdavača portala H-Alter, i Knjižnica grada Zagreba/ Gradske knjižnice te je podržan od Grada Zagreba putem javnog poziva Kultura i umjetnost u zajednici.