Hrvatska i Austrija u 1860-ima

Predavanje 12.09.2019. | četvrtak Knjižnica Knežija Početak događanja: 18:00 Odjel za odrasle Tomislav Pejić
U 1860-im godinama Hrvatska se nalazila na političkom raskrižju. Trebalo je odlučiti kojim će smjerom krenuti hrvatska politika i društvo u idućim desetljećima. Predavanje je posvećeno političkim događanjima 1860-ih u Hrvatskoj i u tadašnjoj Habsburškoj Monarhiji.

Cilj predavanja je objasniti uzroke i posljedice djelovanja tadašnjih hrvatskih političkih stranaka, uz davanje nekih novih tumačenja već dobro poznatim događajima.

Predavač: prof. Tomislav Pejić.

Tomislav Pejić rođen je u Virovitici. Osnovnu i srednju školu završio je u Slatini. Početkom 1990-ih studirao je povijest i geografiju na Sveučilištu u Zagrebu, gdje je diplomirao u studenom 1994. Iduće dvije godine radio je kao profesor povijesti i geografije u srednjim školama u Sesvetama i Koprivnici, da bi se početkom 1997. zaposlio u srednjoj školi u Slatini. Osim rada u školi, Tomislav Pejić bavio se i istraživačkim radom, proučavajući ponajprije hrvatsku povijest 19. stoljeća, s naglaskom na 1860-ete godine, kada su se dogodili neki važni politički događaji (Austro-ugarska i Hrvatsko-ugarska nagodba), koji će obilježiti razvoj hrvatskog društva sve do kraja Prvog svjetskog rata 1918.